Ако се налага да почиствате фасадата на някоя сграда, най-вероятно сте поставени пред дилемата – как да го направя. Какви препарати да използвам, кои са правилните методи, как да процедирам, ако сградата има по-особено покритие или има историческа стойност? А как да не разруша покритието и боята.

Истината е, че почистването на една фасада е много деликатен метод и е важно да изберете точните методи за почистване, тъй като неправилните обработки могат да бележат сградата и трайно да навредят на нейните по-фини елементи.

Различните видове зидария изискват различни видове приложения, но дори правилният метод на почистване може да причини повреда, ако се приложи неправилно. По същия начин, различни видове мръсотия, като сажди и дим, изискват различни почистващи препарати от петна от масло, метали и други.

Като правило, най-нежното третиране трябва да се използва винаги, когато е възможно, и винаги когато се изискват по-силни методи, те трябва да се използват внимателно.

Методи за почистване на фасади

Има три основни метода за почистване на фасади: Водна обработка, химическа обработка и абразивни обработки. Не се препоръчват обаче абразивни обработки, като шлифоване, шкурене или търкане, тъй като те премахват повърхностния материал заедно с мръсотия и боя и следователно, е най-вероятно да повредят зидарията. Тогава оставя водата и химическите обработки, които са ефективни и безопасни, но само когато се използват правилно върху материалите и повърхностите, за които са предназначени.

Почистване на фасада с вода

Има три вида методи за почистване на фасади на водна основа: измиване под налягане, накисване и измиване с пара / горещо налягане. Правилно приложените методи на водна основа са най-малко инвазивните видове почистване на фасади и консервативен начин справяне с петна, особено когато се справяте с типични замърсявания и мръсотия.

Най-разпространеният метод на водна основа досега е промиване под налягане, при което върху повърхността на сградата се нанася спрей с ниско до средно налягане (100 до 400 psi). (За ориентир спреят от градински маркуч е приблизително 60 psi.) Налягането на водата обикновено започва ниско и се повишава при необходимост, последвано от почистване с естествена или синтетична (но не метална) четка за четина за упорити области и подробни елементи.

Почистване на фасада с абразивни препарати

Абразивните препарати могат да повредят зидарията. Понякога към водата се добавя нейонен почистващ препарат, произведен от синтетични органични съединения, за да се отстрани замърсяването на маслена основа от повърхностите. Почистване с пара или горещо налягане не се използва често, но може да бъде ефективен за отстраняване на натрупани почвени отлагания и растения, като бръшлян.

Почистване на фасада с химически препарати

Химическите препарати са ефективни за премахване на мръсотия и за разлика от чистенето на водна основа, те могат да се използват и за премахване на боя,  ръжда и графити. Почистващите препарати на киселинна основа са ефективни върху неглазирана тухла и теракота, чугунен камък, бетон, гранит. Алкалните почистващи препарати се използват най-добре върху чувствителната към киселини зидария, като варовик, мрамор, полиран гранит и варовик.