Как обзавеждате дома си? Първо започвате да търсите дизайн и стил, които да следвате. Започвате да се ровите в интернет, в социални  мрежи, да събирате снимки на красиви домове и стаи. Купувате списания, четете препоръки, снимате примери от шоурума, мечтаете за идеалния дом… Но за кого е идеалният? За вас? Не, това не е ваш дизайн. Това е дело на едни хора, които са направили неща за други хора, често в друга страна, с друга култура, с различен вкус и разбирания. Къде сте вие? Къде е вашият стил и вашето виждане?

Но да кажем, че сте събрали всичко „най“ и сте успели да го съберете в единна визия. Следва обикаляне на магазини, търсене на цветове за стените. Разбира се, не искате да рискувате и залагате на стандартното – неутрални тонове – бяло, бежово, сиво, комплекти с мебели – за хола – диван, масичка и фотьойли, за спалнята – легло с гардероб и две нощни шкафчета. За кухнята – кръгла или правоъгълна маса с четири стола, всичко е  комплект.

Скучно и старомодно е да се следва този начин на декорация и обзавеждане. Днес дори не е модерно да комбинираме чанта и обувки, а камо ли да търсим съчетания за мебелите. Освен това, ако всички следваме едни и същи насоки за декорация на дома, светът на интериорния дизайн ще е невероятно скучен

Е, време да бъдете различни. Започнете вашия ремонт и целия процес на къртене, местене на стени, пребоядисване и накрая – чистене, с идеята, че това е за вас и за вашето семейство.

Разчупете правилата и направете нещо, което да ви открои. Нещо, което да предизвика уау ефект във вашите приятели, да издигне дома ви на ново ниво и да го направи супер място за живот, забавления, срещи. Нека домът ви да изразява вас, да показва, че не следвате стереотипи и че създавате място, което сте ви – сега, днес, утре и завинаги…

Ето няколко наложени „правила“ от нас Кърти Чисти Извозва,  чието влияние трябва да разбием.

Таванът трябва да е бял

Като, че има неписано правило, което казва, че всички тавани трябва да бъдат бели. Цветният таван обаче е нещо различно. Той незабавно ще направи дома ви по-интересен и стилен. Не говорим за крещящи цветове, а за няколко нюанса по-светъл или по-тъмен цвят от стените.

Не смесвате шарки

Комбинацията на геометрични линии и флорални принтове е интересна, но може да бъде и катастрофа. Затова бъдете внимателни и разбийте наложените правила, но не забравяйте баланса.

Еднакви столовете около масата

Кой казва, че трябва да са еднакви столовете около масата? Какво ще стане ако са в различни цветове или модели? Ще имате по – интересен и красив дом. Затова го направете.

Умерено използване на тъмните цветове

Те не са депресиращи. Напротив – придават характер и дълбочина на една стая. Затова, ако ви харесва тъмен нюанс, използвайте го – той ще промени цялостното настроение на помещението.

Използвате само един цвят в една стая

Няма причина стените на стаята да бъдат в един цвят. Може да заложите на два – три, просто нека да са в правилното съотношение.

Всички мебели трябва да бъдат еднакви

Никой не ви задължава да изберете комплект мебели в стаята. Може да заложите на различни модели и видове, но нека да бъдат правилно съчетани и балансирани.

Слагате ярки цветове във всяка стая

Ако смятате, че всяка стая има нужда от цвят, това не е вярно. Ако прекалите с цвета, твърде ярките тонове само ще навредят на визията. Понякога дори и само сиво или бяло е добре.

Забравяте за цветята

Те са много важни, дават свежест, пречистват въздуха и красят. Не ги пренебрегвайте! Заложете на различни по височина модели и саксии и ги съчетайте умело.