Красива гледка, повече светлина, огряна от слънцето стая… Всичко това е чудесно, когато имаме големи прозорци. Освен това те правят стаята да изглежда по- голяма, по- светла и да… по- красива. Но понякога големите прозорци си имат и своите недостатъци.

Представете си как се излежавате сутринта в леглото и изведнъж един закачлив лъч Ви гъделичка по лицето. Сепвате се и ставате. А е една 6 часа… Доста неприятно, нали?

Но ето защо е важно да имате вътрешни щори, които да Ви спасяват в подобни ситуации, а и не само.

Щорите са универсален и естетически начин да прикриете прозорците, ако не искате да сложите завеси или ако мястото, на което искате да скриете прозореца, не го позволява.

Така например кухнята понякога се нуждае от допълнителна защита, но пердетата не са практични, защото поемат много миризма, цапат се лесно и не винаги стоят добре около котлона или печката, а и са потенциално опасни за някой инцидент.

Или пък ако имате голяма тераса, която излиза към хола, дърпането на завеса не е най-доброто решение. Ако имат високи вертикални вътрешни щори ще си гарантирате защита от слънцето, но и ще бъде удобно да отваряте и затваряте вратата.

Днес на пазара може да намерите изключително разнообразие от щори – като модели, материи, цветове, в разнообразни стилове и плътност на платовете.

Ето няколко, от които може да изберете и за Вашия дом.

Видове вътрешни щори за дома

Ролетни щори

Ролетните щори се предлагат с различна прозрачност и големина и са лесни за използване. Този тип щори могат да предоставят малко затъмнение или да осигурят напълно прикритие. Те са на ролка, която обикновено се навива с прикрепена система с макара, но се предлагат и във високотехнологични алтернативи, които Ви позволяват да отваряте и затваряте щорите с едно натискане на бутон.

Вертикални щори

Обикновено свързваме свързваме вертикалните щори с офис сградите, но истината е, че са много удобни и за дома. Изберете цвят, който да кореспондира на интериора в жилището Ви и ще имате много стилно и красиво решение.

Римски щори

Римските щори са най-харесваното покритие за прозорци, тъй като осигуряват уединение, блокират светлината и служат като важен декоративен елемент във всяка стая. Те могат да бъдат направени от почти всеки материал, предлагат безкрайни възможности за шарки и могат да направят пространството да се усеща отворено и феерично или тихо и тъмно, в зависимост от дебелината на използвания материал.

Венециански щори

Венецианските щори са прост тип щори, които се отварят по два начина, за да предоставят различна степен на отвореност и светлина. Когато щорите са отворени, се пуска само малко светлина и се запазва елемент на поверителност. Когато те са издърпани нагоре, прозорците са напълно открити и оставят цялата светлина отвън да се излее в стаята.