Когато мислим за замърсяване на въздуха, най-вероятно не си представяме картина на нашия дом или офис. Но когато прекарваме много време на закрито – особено в по-студено време – поддържането на качеството на въздуха възможно в дома, колата и на работното място е важно за здравето на Вас и Вашите близки.

И ако се замислим, много от замърсителите, които срещаме навън, ги има и у дома. Ето някои от тях:

Кои са най-големите замърсители на въздух у дома

Цигарен дим – Експертите твърдят, че един от най-разпространените замърсители на въздуха в закрити помещения е цигареният дим. Остатъчните газове и частици представляват опасност за здравето, особено в помещения с много текстил или килими. Това оказва особено влияние върху децата, които играят на земята, както и при хора с хронични проблеми със сърцето и белите дробове.

Какви са последици носи замърсения въздух

Замърсения въздух носи реди последици след себе си.

Почистващите материали за домакинствата са друга често срещана причина за замърсяване в помещенията. Суровите химикали, които отделят изпарения, могат да раздразнят носа, устата и белите дробове, както и кожата Ви.

Това е особено опасно за хора с чувствителни бели дробове и горни дихателни пътища, а такива с астма и хроничен синузит, могат да забележат, че симптомите им се влошават.

В случая е най–добре да използвате естествени препарати за почистване, за да сведете до минимум рисковете.

Други най-често срещани замърсители на въздух у дома, които изострят астмата или други хронични състояния на белите дробове, могат да бъдат свещи, парфюми, офис консумативи, като бои, лепила, алергени, като мухъл , цветен прашец, пърхот на домашни любимци и акари, камината или печка на дърва, филтрите на климатика, газови печки, материали, използвани в по-стари сгради като азбест, формалдехид и олово.

Замърсяването на въздуха в закрити помещения може да доведе до хронични белодробни проблеми, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Как да се преборя с мръсния въздух у дома

Въпреки че отварянето на прозорци помага за проветряване на дома, колата или офиса, това не винаги е възможно поради алергии или екстремни температури.  Помислете да използвате въздушни филтри и да проверявате редовно климатичната системи за отопление, вентилация и климатизация. Използвайте въздушни филтри HEPA (задържане на частици с висока ефективност).

За да се радвате на чист въздух и да се преборите с мръсния въздух у дома има няколко прости стъпки, които да следвате:

 

Избягвайте пушенето на закрито

Махнете излишни мебели и текстилни продукти

Премахнете килима, ако е възможно.

Използвайте обезвлажнител и / или климатик, за да намалите влагата.

Събувайте обувките пред вратата.

Минимизирайте използването на освежителя за въздух.

Чистете по – често с прахосмукачка