Когато дойде време за ремонтни дейности, всички много добре знаем, че българина обича да се справя сам в повечето ситуации. Проектите тип Направи си сам могат да сместят пари, но могат и да създадат куп проблеми, когато не знаете точно какво правите.

Решението да се заемете лично с проектите за подобряване на дома или да повикате майстор, измъчва собствениците на жилища от десетилетия. В някои случаи да направите или поправите дадено нещо сами не е толкова трудно. Отделянето на малко време за да се информирате за вашия бъдещ проект може да превърне по-нататъшната дейност в ново вълнуващо предизвикателство. Ако Ви предстои обаче голям проект е най-добре да потърсите професионалисти.

И в двата избора има позитиви и негативи, стига да успеете да ги претеглите, спрямо Вашия портфейл, Вашия дом, а и не на последно място Вашето здраве. По отношение на домашните проекти, рискът е основен фактор за определяне дали си струва да го поемете сами или да оставите най-добре всичко на професионалистите.

Преди да вземете окончателно решение, ние от Кърти Чисти Извозва Ви съветваме да си отговорете на тези три въпроса:

  1. Това което предстои да направите може ли да ви причини тежко нараняване?
  2. Би ли довело до големи щети за Вашия дом?
  3. Биха ли последвали съдебни последици от Вашите действия?

Ако проектът, който сте предвидили има потенциала да ви нарани тежко – това е сигурен знак, че наемането на професионалист е почти неизбежно. Проектите включващи, водопроводни услуги, електрически услуги, къртене на стени, могат много бързо да Ви създадат куп главоболия, ако решите да минавате през тях сами. Допуснатите грешки по време на проект Направи си сам, често стават двойно по-скъпи и в крайна сметка винаги опираме до професионалист, който да поправи кашата, която сме забъркали.

Не всички проекти обаче могат да изискват специфични технически умения. Някои проекти се нуждаят от скъпо оборудване, докато други имат нужда единствено от малко сръчни ръце.

Всичко зависи от вашата сръчност, желание и нивото на интелигентност, за да постигнете дадената цел. Използвайте преценката си, за да видите дали задачата „Направи си сам“ е възможна за Вас. Дори и да не сте сред най-уверените в собствените си способности, това не трябва да затваря идеята изцяло. На разположение са ви тонове ресурси: блогове, видеоклипове, телевизионни предавания, услужливи приятели.

Най-големият плюс на самостоятелното справяне с даден проект, това е спестяването на пари. Но докато си мислите, че спестявате пари, като не плащате на професионалист, Вие се заблуждавате. Всъщност Вие плащате с личното си свободно време. Дали няма да е по-добре, ако платите на професионалист, който едно, че ще свърши работата по-добре от Вас и второ, най-вероятно ще се справи за много по-кратко време, отколкото вие броейки часовете в свободното си време през уикендите.