Малките градини имат много предимства – но най-голямото сред тях е, че те са изключително лесни за поддръжка. Те също така са чудесни места за творчество, тъй като дори най-малките допълнения, от цветни възглавници до стилно осветление на градината, ще имат драматичен и много, много красив ефект.

Независимо дали искате да създадете впечатляваща тераса с балкони, искате да сложите някаква градинска мебел или просто обичате да бъдете заобиколени от зеленина, ще намерите много идеи, които да ви вдъхновят. И ако работите със строг и не много голям бюджет, ще споделим с вас няколко хитринки, които можете да опитате, без да харчите цялото си състояние.

Направете мини оранжерия

Дори най-скромното открито пространство може да включва оранжерия за отглеждане на растения.

Закрепете саксиите под кухненския прозорец

Използвайте траверси за построяване на прост канал, който може да се постави директно под прозореца на кухнята. Това е чудесно място за отглеждане на билки например. Просто отворете прозореца и протегнете ръка, за да вземете това, от което имате нужда.

Отпуснете се в хамак

Най-добрата релаксация на открито, хамакът, може да бъде поставен и в най-малкия участък. Плюс това, той веднага ще превърне вашата градина или вътрешен двор в охладена сцена, която спокойно може да се конкурира с всеки плажен бар на Ибиса. Вземете си и коктейл в ръка!

Сложете ниски стени, които се превръщат в седалки

Имате място само за един или два стола, така че какво ще се случи, когато приятелите ви дойдат на гости? Чрез добавянето на повдигащи се легла или седалки, заобиколени от стени, вашите растения не само ще бъдат по-достъпни за грижа, но и ще създадете допълнителни места, където хората да сядат. Добавете няколко възглавници за комфорт, в цветове, които да отговарят на вашите растения.

Поставете малко рафтове

Създайте допълнителна ценна повърхност за саксии и аксесоари, като поставите няколко рафто. В идеалния случай те трябва да бъдат монтирани в тухла, тъй като вашата градинска ограда може да не е в състояние да поеме теглото.

Старите железопътни траверси са евтино решение, подкрепено от скоби от ковано желязо.

Създайте жива стена

Зелените стени, които някога са били обект на дизайнерски инсталации и новаторски търговски обекти, все повече навлизат в жилищни градини, и по-важното, в малки градини. Тези великолепно текстурирани насаждения се възползват от ограниченото пространство. За да създадат тези вертикални градини, растенията се коренят в структура, която е прикрепена към стената.

Могат да се използват редица тревисти трайни насаждения, треви, малки храсти, билки и дори плодове и зеленчуци. Опитайте се да включите ароматни растения, сезонни цветя и луковици, но говорете с градинарите за растения, които ще отговарят на аспекта и микроклимата на стената, на която ще бъдат отглеждани.

Бяла боя

Помислете за външната си градина като за интериор. Бялата боя често се използва, за да извлече максимума от малкото пространство заради блестящите и осветителни свойства, а градините също могат да се възползват от този трик. С бяла боядисана зидария и бяла градинска мебел, това е красива лятна приказка, която има сериозен стил.

Следвайте тези съвети и превърнете вашата малка градина в истински земен рай!