Един от най – големите проблеми на малкото жилище е липсата на площ. Всеки знае колко е трудно, когато има куп вещи, а няма място, на което да ги сложи. Разбира се, има много методи, с които да се справите – от компактни мебели, през правилно планиране на разпределението на вещите, до методите на прибиране на съответните неща.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата с ненужните вещи.

  1. Рециклирайте

Това е най – екологичният начин да се освободите от ненужните вещи, но да не ги изхвърляте. Ето само няколко примера – старата стълба може да се превърне в артистична закачалка за одеялата в хола, например. Или да я сложите в банята, да закачите на нея кукички и малки кошници и да съхранявате шампоана, душ гела, гъбата.

Старият стол пък може да се превърне в масичка до леглото. Трябва само да го пребоядисате и ще имате нова винтидж мебел, която да бъде фокусна точка.

Ако пък имате градина, превърнете стола с основа за голяма саксия.

За градината може да използвате и други стари вещи като място, на което да засадите цветя – от стари чайници, през скрин и забравени чекмеджета, до ръждиви колички.

Забравените в мазето буркани пък могат да се превърнат в място за подправките, да съхранявате там дребни офис консумативи. Вариант е и да сложите свещ и да закачите на терасата за по – романтична атмосфера. Ако имате талант пък, ги оцветете със спрей боя и ги превърнете в красиви вази.

  1. Мислете вертикално

Когато трябва да подредите ненужните вещи, мислете вертикално и планирайте подобно съхранение. Помислете за високи шкафове по стената и подредете там старите неща.

  1. Над мебелите

Ако над гардероба или шкафовете има свободно пространство, възползвайте се от него и сложете там старите ненужни вещи. Обикновено то стои неизползваемо, но ако инвестирате в няколко кутии, не само ще намерите място за тях, но и ще запълните тази „глуха“ площ.

  1. Под леглото

Ако леглото в спалнята е повдигнато, пространството под него е чудесно за съхранение на ненужни вещи. За целта може да използвате кутии с колелца, които се издърпват, за да може да чистите.

Или пък да помислите за легло с повдигащ се механизъм. Мястото отдолу има неочакван потенциал и там ще съберете куп ненужни вещи.

  1. Дарете / подарете

Във всеки дом има по няколко вещи от един същи вид, които не се ползват. Вместо да ги държите по шкафовете, дарете или подарете на някой, който би им се зарадвал и би имал по – голяма полза от тях.

Ако имате куп дрехи, които по една или друга причина не носите, отделете ги и потърсете дали не може да ги дарите на хора, които имат нужда от тях.

  1. Продайте

Все пак има някои неща, които не искаме да подаряваме просто така. И все пак не ви трябват. Спечелете от тях и ги продайте. Днес има доста онлайн платформи, в които може да продадете ненужните вещи. Направете хубави снимки, сложете достатъчно атрактивно, но и достоверно и пълно описание и ги качете. Кой знае, някъде може да има човек, който търси именно това, което на вас не ви трябва. И дори е готов да ви плати за това! Какво по – хубаво.