Mного неприятно и досадно е образуването на мухъл и плесен у дома. Но как да предотвратим тяхната поява? Вижте в настоящата статия на кърти-чисти-извозва.com.
Преди да опишем причините за появата на мухъл и плесен, нека да дефинираме основните разлики между двете. Мухълът се води тип гъба, която расте под формата на нишковидни клетки, наречени хифи. Плесента е специфичен вид мухъл, като обикновено расте на една повърхност. Външният вид на мухъла е бухнал, като се проявява в черен, кафяв, червен, а понякога дори в розов цвят. Плесента може да е кафява, жълта, в дадени случаи дори бяла на цвят.
Причините за появата на мухъл в дома са много. Ето и някои от тях:
– Течове от покрива;
– Течове от рамките на прозорците;
– Счупени тръби;
– Течащи мивки;
– Лошо вентилирани бани и мокри помещения;
– Високо ниво на влажност в дома – повече от 80% .

От по-горе описаните причини става ясно, че за да избегнете появата на мухъл най-важното правило е да запазите дома си сух. За целта можете да проверявате периодично нивото на влажност у дома, както и да вземете мерки, за да се контролира.
Ако все пак в дома Ви се появи мухъл, не изпадайте в паника. В малки количества мухълът няма доказано вреден ефект върху здравето. Въпреки това е възможно мухълът да причини алергия, дискомфорт, астма, сълзене, зачервяване на очите, дори главоболие и умора. Именно и поради причините, изредени по-горе е важно да се предприемат действия при отстраняването на мухъла във Вашия дом.
Къде най-често се появява мухъл?
Най- често може би мухъл се появява на стените, които са външни, но може да се появи на стълби, в близост до тръби при теч в дадена област, в банята, в мокрите помещения и общо взето във всяка стая, в която има по-висока степен на влажност. Ниските етажи, мазетата, както и покривите също са застрашени от мухъл. Мухълът често се появява върху гипсокартона, който има доста целулоза, а върху този материал стенната плесен намира много благоприятна почва за виреене.
Съществуват най-различни видове мухъл, но за тях ще Ви пишем в друга статия. По-важно е да представим мерките, които да се предприемат по отстраняването на мухъл на стени или под, в случай, че такъв вече е налчиен. Преди да Ви дадем точни и ясни съвети, нека разгледаме следното: Знаете ли, че в едно нормално жилище, при трима души, които го обитават, всеки ден се отделят около 10 килограма вода, при къпане, готвене, пране, от растения и други?
С други думи за тази вода са необходими около три тона въздух, които да я изведът навън от жилището. При тази конфигурация, за да не се появи мухъл трябва да се проветрява през деня поне четири- пет пъти жилището. При отоплението често се допускат грешки. Много често са Ви разказвали, ваши близки и приятели, че оставят климатика на стайна температура и не го изключвта. Това е правилно решение, що се касае до стените и липсата на мухъл, тъй като промяната на температурата води до мухъл.
Отстраняването на мухъла си има своите специфики. Съществуват много препарати, които се борят с мухъла, но след тях се налага боядисване, ремонтни дейности.
Съществуват и хитринки, чрез които можете да се справите с неприятната миризма и вид на мухъла. Например с бял оцет. Белият оцет е един от най-добрите натурални продукти, който при взаимодействие с мухъла го премахва. Може да се използва във всяка част на жилището – баня, кухня, всекидневна, мазе.
Друг вариант е кислородната вода. Тя е безопасна при всякакви основи. Трябва да знаете, че кислородната вода има лек избелващ ефект и преди да третирате мухъла, тествайте действието ѝ върху някоя стена, която предстои да ремонтирате, или върху плат.
Друг естествен компонент, който може да премахне мухъла, това е морската сол. Тя има свойството да дезинфектира, неутрализира силни миризми и предотвратява появата на петна черна плесен.
Естествено, в магазините съществуват най-различни препарати при употребата, на които се премахва мухъла, но най-важното нещо, което трябва да знаете е причината за появата на мухъл, а в следствие можете да вземете адекватни мерки.
Честото проветрение на жилището е гарант, че мухъл няма да се появи. Това е и основният съвет към Вас, проветрявайте често, дори и през зимата. Забравете и за простирането на мокри дрехи в стаята. Това също може да доведе до поява на мухъл.