Скоро сте направили ремонт на банята и дома, а вече забелязвате мухъл и плесен? Да, не е никак приятно, но в този материал ще разгледаме как можем да ги премахнем.

В почти всеки дом се появяват мухъл и плесен. Те потъмняват фугите край душа, обезцветяват гипсокартона, навлиза в дървесината в кухнята и я карат да гние. Дори по-лошо, те могат да бъдат много опасни за вашето здраве. Причината е, че освобождават микроскопични спори, които причиняват алергични реакции, хрема и кихане, както и водят до дразнещи, дори вредни миризми.

Без съмнение най-честите места, на които могат да се наблюдават, са баните, тоалетните и кухните – там, където има най-много влага. Рисков фактор е и ако сушите дрехите си в хола или спалнята и се получава кондензация.

Хубаво е обаче да изясним и каква е разликата между двете понятия. Обикновено мухълът е черен или зелен, докато плесента е сива или бяла. Според специалистите, плесента бива класифицирана като тип мухъл или по-точно като начални стадии на мухъл.

Е, как да се отървем от тях? Това лесно може да се случи с обикновени домакински почистващи продукти. Но смущаващо големи нашествия от мухъл и плесен по стените на банята и други места може да са вредни за вашето здраве, особено ако страдате от алергия или имате отслабена имунна система.

Трябва да имате предвид, че няколко вида мухъл и плесен са силно токсични. Имайте предвид също така, че ако проблемът е твърде голям, няма да можете да се справите сами и ще се наложи да потърсите професионална помощ.

Можете да избършете наличните мухъл и плесен в рамките на няколко минути с разтвор от белина и вода или директен препарат за премахване на мухъл. Но често мухълът и плесента растат и се разпространяват на места, които не забелязвате, докато не видите, че има повърхностно оцветяване и не усетите типичната неприятна миризма.

В случай, че все пак намерите и отстраните по лесния начин всички налични петна, можете да бъдете спокойни. Но ако се съмнявате, че пропускате части от дома си, покрити с тези гъбички, е най-добре да се обърнете към специалисти в тази област, които знаят какво правят и как точно да ви помогнат.

Отново ви припомняме, че някои видове мухъл могат да бъдат токсични. Също така, има по-агресивни видове препарати, които не е добре да вдишвате. Бъдете внимателни, защото здравето ви е на първо място!

Иначе не забравяйте, ако имате плесенясали килими и пътеки, да ги изхвърлите.

Съвети за предотвратяване на мухъл и плесен

След като се отървете от домашните мухъл и плесен, ще искате да го предотвратите появата им за в бъдеще. Ключът към спирането на повечето форми на тези гъбички е да се контролира влагата. Както казахме, най-тежките нашествия обикновено се случват във влажни пространства, в тавани и стени, където водата е изтекла отвън, и в сутерени с лошо отводняване на основата. Спирането на течове, осигуряването на добра вентилация в таванските помещения, запазването на мебелите сухи и всички подобни опции за намаляване на влагата са най-добрата защита. Грижете се за дома си, за да ви отвръща и той със спокойствие и добро здраве!