Ако вашият покрив се нуждае от някакъв ремонт и искате да спестите малко пари, може да искате да се заемете сами да свършите част от работата. Макар и да не са заместител на професионалната работа по ремонта, някои малки дейности могат да бъдат предприети от собствениците на домове, които нямат нищо против височините.

Видове ремонт на покрива

Има няколко фактора, които влизат в ремонта на покрива. Преди да започнете работа по поправка на горната част на къщата, имайте предвид, че не всеки проблем е толкова ясен, колкото изглежда, предупреждават от Кърти Чисти Извозва. Това, което може да изглежда като проста работа по подмяната на няколко керемиди, може просто да бъде кръпка и прикриване на по-инвазивен проблем, който се нуждае от професионална помощ. Ако все още сте сигурни, че се справяте сами в пълния обхват на проблема, не забравяйте да се обадите за безплатна професионална проверка и да предложете оферта, преди да започнете проекта за ремонт на покрива. Консултация със специалист не е навредила на никого.

Частично ремонтиране

Частичното ремонтиране включва отстраняване на всички стари плоскости на покривната площ и подмяна с нови. Понякога това може да означава и просто наслояване на нови керемиди върху цялата зона. Това прави петната по-малко очевидни, ако не сте успели да получите точно съвпадение с цвета, който вече е на покрива.

Общо покритие

Ако повредите на вашия покрив са широко разпространени или имате локализирани зони, които се нуждаят от ремонт и целият покрив достига своята възрастова граница, може да се наложи да направите цялостна смяна на покритието. Това ще включва потенциално премахване на старите керемиди, преди да се сложат нови.

Предимствата на това са, че по-новите керемиди са по-добри от по-старите и с цялостната им смяна можете да получите по-добро покритие. Имайте предвид, че потенциално можете да спестите много труд, като поставите един комплект нови керемиди върху старите, при условие че има само един съществуващ слой. Ако вече съществуват два слоя, премахнете поне единия.

Малки трикове за ремонт на покриви

В идеалния случай основните ремонтни дейности и покривни работи трябва да се оставят на професионалистите, когато е възможно. Те могат да помогнат да се гарантира, че работата се извършва правилно и своевременно.

По-малките задачи за поправка на покриви обичайно могат да се извършват от собствениците на домове без проблем. Имайте предвид тези съвети, за да улесните работата си:

  • Носете гумени подметки, за да постигнете добро сцепление, когато извършвате ремонт на покрива.
  • Изхвърлете    и заменете всички керемиди, които са напълно разхлабени и   стоят свободно на покрива.
  • Уверете се, че задният ръб на новите керемиди се плъзга под реда на другите зад тях, а предните ръбове се подравняват с керемидите от двете страни.
  • Напълнете фугите с цимент, за да се уверите, че те са правилно уплътнени.
  • Нанесете допълнителен цимент на покрива с нож за замазка върху всяко място, което изглежда напукано или износено.
  • Поддържайте своя покрив.

Не забравяйте да се погрижите за проблемите веднага щом ги забележите, било като предприемете някакъв ремонт на покрива на сами или като се обадите на професионалист. Ако проблемът изглежда широко разпространен, това вероятно означава, че е време за нов и най-доброто решение е да се обадите първо за безплатна оферта и проверка, а не да се опитвате да го поправите сами.