Кухнята е мястото в дома, където домакините прекарват голяма част от времето си през деня, приготвяйки вкусни ястия за цялото семейство. За да може жената да се чувства комфортно и да създава всеки ден кулинарни шедьоври в кухнята, трябва обзавеждането й да бъде максимално практично и удобно, както и да отговаря на някои основни изисквания за сигурност и безопасност.

Фирма Кърти, чисти и извозва предлага няколко полезни правила и съвета за обзавеждане на кухнята, които ще я превърнат в едновременно естетически красиво, безопасно и удобно за употреба място.

Какви да бъдат разстоянията?

Максималното разстояние от работния плот до шкафовете е препоръчително да бъде между петдесет и седемдесет сантиметра. Това разстояние осигурява идеално пространство за действие и в същото време няма да ви принуждава да се надигате на пръсти или да търсите помощ, за да стигнете до предметите в шкафа.

Разположение на основните мебели и уреди

Когато обзавеждате кухнята, помислете за вратите на шкафовете, хладилника, фурната и другите уреди. Трябва да оставите достатъчно място да можете да преминете покрай тях, докато вратите им са отворени.

В случай, че кухнята ви е малка, можете да поставите малки шкафчета или бар плот в пространството под прозореца, както и да използвате уреди с комбинирани функции като фурна с микровълнов режим. По този начин ще спестите достатъчно място, за да изглежда кухнята ви просторна и подредена.

Правила за безопасност

Макар и да не се замисляме, кухнята е място, което крие много опасности. За да се предпазим от различни видове инциденти, трябва да спазваме няколко основни правила за безопасност.

 

На първо място е нужно да оставим разстояние между плота с котлоните и прозореца не по-малко от четиридесет и пет сантиметра. Така си гарантираме, че няма да запалим пердетата или по-силен вятър да изгаси пламъка на газовия котлон.

Разстоянието между печката и мивката е препоръчително да бъде не по-малко от четиридесет сантиметра. Така пръските от чешмата няма да попадат върху нагорещените котлони.

Препоръчва се контактите също да бъдат монтирани на минимум четиридесет сантиметра от плота, за да ги предпазите от намокряне.

Кухненската мивка

Препоръчително е да поставите мивката в близост до прозореца, което ще ви гарантира приятна гледка, докато миете чиниите и ще позволи много повече естествена светлина и топлина да достигат до вас.

Шкафовете

Ако кухнята ви е малка, можете да поставите отворени шкафове, които ще й придадат модерен вид и ще създадат усещането за по-голямо пространство. Важно при този вариант е чиниите и чашите да бъдат добре подредени, така че да заемат възможно най-малко място.

Аспирато

В съответствие с правилата за безопасност е препоръчително аспираторът да бъде монтиран на минимум шестдесет сантиметра от мястото, на което готвите. Едва ли има домакиня, която да не оценява незаменимата му роля при премахването на неприятната миризма и дима по време и след готвене.

 

Спазвайки всички тези правила и съвети за обзавеждане ще ви бъде лесно да направите кухнята си красива, удобна и безопасна. С малко повече въображение и креативност тя може да се превърне от място за готвене в любимото място на всяка домакиня.