Спалнята е най-интимното място в дома ни и въпреки, че е хубаво да се запознаем с модните тенденции в мебелирането й, най-важното е да я обзаведем според индивидуалните си предпочитания и виждания за уют, комфорт и романтика.

Фирма Кърти, чисти и извозва дава няколко практични съвета за това как да обзаведем спалнята, така че тя да се превърне в любимото ни място за релакс и почивка у дома.

Позициониране на леглото

Хубаво е то да бъде поставено в центъра на спалнята, така че да стане основният фактор, около който ще се позиционират останалите мебели като нощни шкафчета, тоалетка, гардероб, скрин и други.

Използвайте подматрачното пространство

Знаете ли, че под спалнята остава празно пространство, което можем да сравним с половината от обема на двукрилен гардероб? Можете да го използвате, за да приберете и подредите там ценни вещи, които иначе стоят разхвърляни навсякъде из апартамента ви. По този начин ще решите редица въпроси, особено когато става въпрос за малко жилище, при което всеки сантиметър е важен.

Гардероб с плъзгащи се врати

Това е изключително практично решение при помещения с ограничена площ. Може също така да се спрете на вграден гардероб, който също спестява място.

Много модерни напоследък са винтидж гардеробите, шкафовете с различна височина и дори куфарите, използвани като ракли.

Нощни шкафчета

Макар и миниатюрни, именно те внасят в стаята повече стил, елегантност и практичност. Позиционирането им е добре да бъде до стената и главата на спящия човек. Така най-необходимите в спалнята вещи като дистанционното, очилата за четене, книгата или чашата с вода, ще бъдат винаги на една ръка разстояние

Скрин

Изключително полезна мебел в спалнята, която може да събере много вещи, а в същото време е висока не повече от 80 – 120 см. Пространството над скрина можете да оползотворите като поставите картина или декорация.

Фотьойл и масичка

Ако спалнята ви е голяма, можете да поставите в нея фотьойл и масичка със списания. Това ще бъде специално място, на което да си починете след дългия работен ден.

Завесите

За да контролирате светлината, която ще влиза в спалнята от прозореца, използвайте и плътни и по-леки пердета. Добра идея е да поставите около прозореца пейка или столове и ще имате още едно кътче в дома си, в което да се чувствате добре и да радва погледа ви.

Килим

Килимът носи уют и топлина, затова не е добре да оставяте пода в спалнята непокрит. Можете да използвате малък килим, който да сложите на правилното място и ефектът ще е поразителен. Кое е правилното място? Ако заложите на пространството до леглото, там където първо стъпвате с босите си крака след събуждане, няма да сгрешите.

Цветовете

Спалнята е мястото, което трябва да действа релаксиращо и да предразполага към спокоен сън. Добра идея при боядисването й е да ползвате светли пастелни тонове и един-два по-ярки цвята за акцент. Избягвайте обаче острите и прекалено ярки цветове.

 

Не забравяйте, че най-важното правило, което трябва да спазвате при обзавеждането на спалнята, е абсолютният комфорт. Независимо от актуалните модни тенденции в интериорния дизайн, доброто й аранжиране зависи изцяло от вашия вкус и чувството ви за комфорт и хармония. Използвайте творческия си потенциал и създайте удобството си сами така, както ще ви харесва най-много.