Печата върху стъкло може да подобри употребата и стойността му, разширявайки не само възможностите за направата на красиви и функционални повърхности, но и за много широк спектър от приложения – в индустриалния, търговския, автомобилния сектор, в интериорния дизайн и архитектурата.

Стъклото е традиционен материал, един от най-екологичните материали. То е много лесно за поддържане и може да намери безброй приложения. Затова и неслучайно се е превърнало в съвременна среда за декоративни цели. В интериора например, то е перфектно ако искате да затворите помещение, но да създадете усещане за простор, ако искате да имате по-различни мебели, да създадете по-различен гръб в кухнята, а защо не и като декоративен елемент – например като стълби, колони и т.н.

Принт стъкло предимства

Едно от големите предимства на стъклото, е, че може да пропуска директна слънчева светлина, без това да навреди на неговите качества. И тъй като дава възможност за оригинални идеи, с които да придадем индивидуалност на цялостния стил и дизайн, принт стъклото може да създаде наистина впечатляващи резултати.

Съвременните технологии изработката на принт стъкло предлагат не само обещанието за дизайнерски краен вид, но и дават гъвкавост, издръжливост и устойчивост както на външни, така и на вътрешни повърхности.

Двата основни подхода за създаването на принт стъкло са ситопечат и дигитален печат на стъкло. И двата метода предлагат отлични резултати и ползи, с различна степен на гъвкавост и разходи, като се използват различни техники, видове оборудване и мастила.

Ситопечат

Методът за ситопечат всъщност е традиционна техника, която се използва успешно в продължение на много десетилетия. Той е подходящ както за вътрешни, така и за външни повърхности и е много издръжлив. При този метод се използва шаблон за създаване на дизайн, а цветовете са ограничени до максимум четири цвята. Всеки цвят изисква дълго време за настройка и подготовка и високи фиксирани разходи. Ситопечатът е идеален за производство на висококачествен печат върху стъкло в търговски, промишлени и архитектурни приложения.

Дигитален печат върху стъкло

Гъвкавостта на дигиталния печат върху стъкло отваря нов свят от възможности и много предимства за проектантите, архитектите и дизайнерите на стъкло.

Има два метода за дигитален печат върху стъкло: печат с UV лъчи и цифров керамичен печат.

Цифровата технология за UV печат използва органични мастила и ултравиолетова светлина за втвърдяване (изсушаване) на мастилото върху стъклената повърхност. Технологията позволява неограничени цветови комбинации. Цифровият UV печат е бърз и икономичен метод за отпечатване на висококачествени, адаптивни изображения върху стъкло за архитектурни и интериорни дизайнерски приложения. Въпреки това, трайността и устойчивостта на надраскване са ограничени и липсват функционални мастила.

Цифровият керамичен печат върху стъкло използва различен подход от този на цифровия UV. При дигитален печат мастилата съдържат керамични нано-частици от стъкло, смесени с цветни пигменти, и се слепват в стъклото след отпечатване, така че мастилата да станат неразделна част от отпечатаното стъкло. За сравнение, цифровите UV мастила не са слети в стъклото; по-скоро те се полагат върху стъклото и след това се втвърдяват, създавайки ултра тънък слой върху стъклената повърхност.

Дигиталният печат на стъкло предлага много възможности и универсални решения с неограничена гъвкавост на дизайна и възможност за  креативни дизайнерски приложения във всякакъв мащаб. Добавете към това ниските разходи и време за инсталиране и тази иновативна технология е чудесен начин да добавите ярък цвят и стил. Друго предимство на технологията за печат на цифрово керамично стъкло е възможността да се произвеждат уникални продукти, които могат да включват естествени ефекти, с неограничена цветова палитра.