Когато говорим за ремонт на баня, много хора я отлагат за последно, защото обикновено промяната ѝ означава много къртене, чистене, прах, мръсотия и не на последно по значение място – голям бюджет. Особено, ако се налага промяна на ВиК връзките – да се добавят допълнителни тръби или трябва да се прави някаква по-голяма промяна, със сигурност работата ще бъде много специфична и особено трудоемка. Ако обаче е в сравнително добро състояние, то имате нужда от леко освежаване на старата баня и няма да ви необходим голям бюджет. Важно е да следвате само няколко прости правила, а резултатът ще бъде впечатляващ.

Съвети за лесно и бюджетно освежаване на баня

Смяната на осветлението във вашата баня е един от най-лесните начини да превърнете обикновеното пространство в помещение от висок клас. Преосмислете как осветлението обикновено се използва в банята за дизайнерски вид. Вместо традиционната светлинна лента над огледалото, опитайте красиви аплици от двете страни. Ако разполагате с налично място, висулките са модерен завършек за бани.

Избор на подходящ цвят за банята

Белите шкафове и плотове задават фона за семпла и елегантна баня. Използвайте светъл неутрален цвят на боята и бели халати за баня, за да създадете стил на хотелска баня от висок клас. Дори обикновената баня може да изглежда по-скъпа, ако декорирате с качествени бели кърпи и килими. Съчетайте бялото бельо с неутрални аксесоари, за да свържете всичко заедно.

Ако не искате бяла баня, изберете сивото. Скоро то буквално избухна в дизайнерската индустрия като новият цвят за баня и кухня. Причините да изберете сивото за вашата баня са много – то е успокояващо и лесно се съчетава с други цветове, а топлите сиви тонове могат да предпазят банята да не изглежда студена.

Най-скъпите бани обикновено са вдъхновени от спа. Семплите цветове и материали са фаворитите за бани, вдъхновени от спа, поради техните релаксиращи качества. Можете да създадете тази спа атмосфера с проста монохроматична цветова схема. Не е нужно да избирате неутрален цвят за  – синя или аква боя в различни нюанси също може да бъде супер релаксираща.

Понякога всичко, от което се нуждаете, за да създадете луксозна баня в персонализиран стил, е един-два слоя боя. Ако имате талант и желание, в интернет може да намерите страхотни уроци „Направи си сам“ онлайн, които могат да ви помогнат да превърнете стария скрин или ракла в шкаф за мивка, например. Ако не харесвате „Направи си сам“ или нямате време, можете да използвате боя, за да създадете персонализиран външен вид.

В случай, че изберете тъмни цветове, не забравяйте, че преобразяването на банята с тъмни цветове ще се нуждае от правилното осветление, така че може да експериментирате с осветителни тела и крушки, когато пробвате цветовете на боята.

Плочките за баня не трябва да са неутрални или обикновени. Скъпите пространства, вдъхновени от изкуството, използват плочките по творчески начини. За една по – стилна баня може да  инсталирате гръб от стъклени плочки в красиви цветове. Ако ремонтирате банята бюджетно, потърсете огледала с цветни рамки от плочки. Съчетайте кърпите и другите аксесоари с цветни акценти от плочки за нов облик.

Декорация за банята

Ако търсите модерна и нестандартна декорация за баня, то нашия съвет към вас е да заложите на декорация идваща от природата, като растения, дърво, камъни и други. Придържайте се към минимализма, особено ако банята ви не е малка и тясна. Не претрупвайте с декоративните елементи и продукти за баня, като бутилки, шишета и всякакви други дребни неща, тяхното място е шкафовете.