Живеем в дни на изобилие. Едва ли има младежи, които са в диапазона между 18 – 30 години, които да знаят какво е да няма модели бяла техника и с удолствие да се ремонтира старата техника, когато тя се повреди, предимно поради липса на алтернатива.

Така е, уважаеми читатели, по-младите не помнят годините на комунизма, през които за да получите домакинска печка се налагаше чакане с дни.

Днес има изобилие от бяла техника и когато нещо в домът ни се повреди, веднага идва дилемата, да поправяме или да купим нова?

Е, в настоящата статия от кърти-чисти-извозва.com ще Ви разясним плюсовете и при двата случая, за да можете по-лесно да вземете правилното решение, в случай, че настъпи авария с Вашата печка, съдомиялна, пералня и друга техника.

Ремонт на бяла техника- Плюсове:

 • Когато дадена техника се повреди, самият монтаж е доста сложен. Именно поради тази причина, по-адекватно решение е да бъде ремонтирана. Естествено, ако се касае за микровълнова фурна, това е лесно решение, но ако се касае за пералнята или готварската печка, то всички знаете, че е много трудно да се захвърли старата, че да се монтира нова. Трябва да се поиска услуга от фирма за изхвърляне на отпадъци, което невинаги е евтино начинание.
 • Цената – другият плюс, при ремонт, можете да се разминете със сумата от около 100 лева, докато нова печка е около 500 лева и нагоре, т.е. може да Ви излезе 5 пъти по-скъпо.
 • Привързаност – често, когато закупим даден уред, ние се привързваме към него. Именно и поради подобно отношение желаем да го поправим, за да продължим да си го ескплоатираме. Естествено, тук зависи дали сте от този тип, който свиква с дадена апаратура и уреди или сте от хората, които искат новото, с най-нови екстри и възможности.

 

Недостатъците при ремонт на бяла техника са:

 • Първият недостатък, че след ремонта не се получава гаранция или ако получите такава, тя е в изключително кратки срокове.
 • Ако се отремонтира даден модул, то може да се повреди друг, т.е. сигурността и възможността домакинския уред да изкара дълго, се свежда до минимум
 • Изисква се време, докато намерите подходящ майстор.

Естествено, има си и плюсове и минуси, но нека представим и недостатъците и предимствата при подмяна на дефектирал домакински уред с нов.

Подмяната на домакински уред с нов - Плюсове

 • Първият плюс е, че поне две години, се счита че техниката ще работи безпроблемно. Дори да се случи проблем, то гаранцията ще го поеме.
 • Ще можете да тествате нови функции и възможности. Днес, през 2019 година, знаете че „умните технологии“, въведоха доста екстри и ако сте решили да закупите по-висок клас домакински уреди, ще можете да тествате подобни екстри, към които дори да привикнете.
 • Съществуват и много други, но по-горе сме определили основните.

Недостатъци от това да закупите нова бяла техника:

 • Цената. Ако нямате заделени пари за това начинание, можете да закупите техника и на изплащане, но във всички случаи, ще Ви излезе по-скъпо. Дали това е по-рационално, е друг въпрос.
 • Неудобство. Както по-горе споменахме, неудобството от това, че дадена бяла техника е обемна, тежка и не може да бъде изхвърлена от дама в домакинството, например ще се наложи или да повикате съседи за съдействие, или да наемете фирма за изхвърляне на отпадъци и бяла техника. Това се явява неудобство, тъй като отново се касае за допълнителни разходи.
 • Функционалността. Докато свикнете с новите уреди ще отнеме време, това ще създаде временен дискомфорт, но във времето нещата ще се наредят.

Истината е, че дали да замените дефектирала бяла техника с нова или да я поправите е деликатен въпрос. Най-вече зависи от финансовото Ви моментно състояние. Например, ако сте в период, на който Ви трябват спешно пари, може да преминете към ремонт, който временно да върне функционалността на дадената техника, но при първа възможност да я замените с нова. В друг случай, ако средствата не са проблем, то е по-добре да замените техниката с нова, тъй като периодът на експлоатация ще бъде далеч по-добър и по-дълго ще Ви служи домакинският уред.