Реставрацията на стари мебели включва всички дейности, които са необходими, за да придобият тези мебели вид, който се доближава най-много до първоначалното им състояние. Често реставрацията е нещо повече от освежаване, тя прави предмета отново използваем и дори може да му добави по-висока стойност.

Вдъхването на нов живот на стара мебел не е бърз процес, но си заслужава усилията, когато имате красива мебел, на която искате да продължавате да се наслаждавате години наред. Макар и реставрацията на стари мебели да отнема много време, процесът не е непременно твърде сложен, стига да следвате основните стъпки. Подходящите инструменти и материали ще направят задачата значително по-лесна и безкрайно възнаграждаваща.

Ние ще ви дадем няколко практични съвети как се прави реставрация на стари мебели.

Реставрация на стари мебели – от къде да започнем

  • Безопасността трябва да е на първо място. Възстановяването на стари мебели изисква химикали и инструменти, които могат да бъдат опасни за вашето здраве, ако не се вземат определени предпазни мерки. Първо, винаги използвайте подходящите инструменти за работата, не само за да улесните задачата си, но и за да предпазите вас и вашето семейство. Носете предпазни средства като гумени ръкавици, дълги ръкави и очила, за да предотвратите изгаряне от химикалите. Работете в добре проветриво помещение, за предпочитане на открито, за да ограничите вдишването на вредни пари. Съхранявайте използваните материали според инструкциите на опаковката им.

 

  • Оценете текущото покритие на старите мебели. Тествайте повърхността, като нанесете денатуриран алкохол върху незабележима зона. Ако покритието се разгради с алкохол, това е покритие от шеллак. Ако за отстраняването му е необходим разредител за лак, то покритието е лак. Покрития като боя са много по-лесни за идентифициране.

 

  • Решете и колко средства искате да отделите при реставрирането. Да, може да ви харесва предизвикателството, но ако старата мебел сама по себе си не е ценна, то трябва да разберете колко е ценна за вас. Заслужава ли си отделеното време? По-евтино ли ще ви бъде да си купите нова мебел?
  • Отделете внимание на почистването според материала на мебелите. Използвайте подходящите препарати и отново е особено важно да работите с тях в безопасна среда. Ако е възможно, използвайте ги на открито или поне в добре проветриво помещение.

 

  • Погрижете се за появилите се несъвършенства. Независимо от какъв материал са направени мебелите, то те могат да бъдат наранени по време на процеса по реставрация. Лакирайте мястото на пукнатините, полирайте леко мястото и за да добавите допълнителен блясък, завършете процеса с нанасяне на восък.

 

  • И най-забавната част при реставрация на стари мебели – финалната. Последната стъпка е нанасяне на нов слой боя и финиш за изцяло нов облик на старата мебел. Преди да започнете процеса, огледайте внимателно повърхността за несъвършенства, които е възможно да сте пропуснали. Ако е нужно подменете някоя част, например счупено краче, седалка или облегалка.

 

Възстановяването на стари мебели е процес, който може да внесе изцяло нов облик във вашия дом. Независимо дали имате маса с няколко слоя боя или скрин, който се нуждае от освежаване, можете да възстановите красотата им, като следвате този процес стъпка по стъпка. Реставрацията отнема време и търпение, но резултатът се заслужава. От семейни реликви до мебели, които се закупили от битака или пък се намерили до контейнера, реставрирането им може да ви помогне да създадете нещо красиво, на което да се любувате, докато се наслаждавате на уюта на дома си.