Кое бихте избрали за сън – спалня или разтегателен диван за спане? Ако бяхме задали този въпрос преди 20 години, отговорът би бил еднозначен, при това в полза на спалнята. С времето обаче се промениха толкова много неща, засягащи домовете ни и по-конкретно мястото за почивка, като че ли вече няма как да сме толкова категорични в отговора си. Особено, ако сме горди собственици на миниатюрен апартамент ново строителство, в който едвам се разминаваме, а стаите са с размер на такива от кукленска къщичка за игра.

Да, за съжаление презастрояването на големия град и стремежът да се пуснат в продажба възможно най-много апартаменти в една кооперация, доведе именно до това – компактни жилища, които имат нужда от известна оптимизация, за да станат наистина удобни и уютни. Да се върнем на въпроса обаче кое да изберем спалня или разтегателен диван за спане, този път разглеждайки го в светлината на горенаписаното.

Разтегателен диван за спане - предимства за малко жилище

Ако новото Ви жилище предлага скромни по размер и количество стаи, някак си трябва да комбинирате мебелите по функционалност, за да успеете да си създадете удобство и подредите жилищното пространство с вкус. В този смисъл един удобен и стилен разтегателен диван, който вечер се превръща в мека спалня, а през деня може да служи просто за отмора пред телевизора е може би най-доброто решение в градски условия. Освен това предлаганите на пазара разтегателни дивани са модерни и разнообразни, което позволява лесното им комбиниране с желания стил на обзавеждане, а дамаската може да се сменя, в зависимост от модните цветови тенденции за сезона.

Ако изберете диван с по-разчупен или модулен дизайн и скрита ракла, щастието е пълно, тъй като лесно можете да съберете на него ненадейно посетилите Ви гости, а вечер имате на разположение удобна спалня само с няколко движения.

Разбира се изборът на разтегателен диван е по-скоро практичен, отколкото романтичен и ако разполагате с отделно помещение за спалнята си, спокойно можете да заложите на традициите, обзавеждайки го с по-тежки и ефектни старовремски мебели. Е, не е нужно спалнята Ви да е с балдахин, но пък може да си позволите известно разточителство, когато става въпрос за най-съкровеното помещение в апартамента.

Ако трябва да сравняваме спалнята и разтегателния диван по отношение на удобство и комфорт обаче, изборът би бил изцяло въпрос на вкус, тъй като съвременните разтегателни дивани не са тези с неудобните стърчащи пружини, които помним от детството си. Напротив – спокойно можете да предпочетете функционалността на сгъваемаемия диван, без да се лишите от мекотата и комфорта, присъщи на стандартната спалня. Всичко зависи от това, до колко е обширно жилището Ви и дали сте привърженици на модата или на традициите.