Спалнята всъщност трябва да бъде мястото, където можете спокойно да се отпуснете и да релаксирате. В нея обаче трябва да има и нужното пространство и въздух, за да не се чувствате притиснати между мебелите. За тази цел днес избрахме да Ви представим няколко страхотни идеи за спалня, за това как да я декорирате и обзаведете.

Разбира се основният акцент пада върху мекото и удобно легло, обикновено придружено с едно или две шкафчета с нощни лампи върху тях и ненатрапчив гардероб в другия край на стаята. Тъй като говорим за спалня, голяма библиотека с книги събиращи прах не е препоръчителна. Вместо това може да я замените с няколко полици, където да държите любимите си романи.

Осветление за спалня

Осветлението за спалня и избора на пердета или завеси са също важни декоративни елементи в спалнята, с които можете да си поиграете, постигайки различни ефекти. Не избирайте прекалено тъмни пердета, защото това ще придаде мрачен вид на стаята. А относно осветлението в спалнята може да заложите на стилен полилей или модерно скрито осветление, което да контролирате с жест, или чрез приложение в телефона си. Важното е да заложите не естествената тоналност на светлината и да комбинирате със стила на останалите мебели. Ако сте избрали тежка старинна спалня и масивен гардероб, полилея ще бъде идеално допълнение към тях, а изчистените, модерни и олекотени мебели ще се вържат прекрасно с приглушено осветление и скрити лунички.

И тъй като говорим за спалнята, а това е място за почивка и релакс, може да си позволите една добра стерео уредба, от която да звучи лека музика. Не е препоръчително в спалнята да се монтира телевизор, тъй като това ще навреди на съня ви, но ако все пак искате да го направите, преценете добре размера му, в съответствие с този на самата стая, не залагайте на огромен екран, който ще изпълни помещението и ще се превърне в негов основен акцент. Разбира се, ако спалнята е семейна, мъжът със сигурност ще държи на телевизора, така че най-вероятно ще трябва да се съобразите с това, но все пак бихме ви препоръчали да оставите този тип техника за хола или всекидневната.

Перфектни цветове за спалня

Цветовете във всяка една стая зависят от вкуса на обитателите ѝ и често са строго индивидуални, но все все пак според нас перфектните цветове за спалня са в меки и топли тонове в пастелната гама, които ще ви накарат да се чувствате още по-уютно. Охра или пастелно зелено са чудесен избор, а всъщност можете да комбинирате различни тонове за различните стени, което ще добави приятно настроение в стаята. Като финален щрих може да поставите картина в стилна рамка на една от стените, за да подчертаете духа на помещението и неговата интимност.

Идеи за обзавеждане на спалня