Една от най-пипкавите и досадни дейности, когато става дума за домашно чистене, без съмнение са фугите. Тези малки, тесни и постоянно задържащи мръсотия елементи от нашата баня, кухня или под са истинско изпитание за търпението и доброто благоразположение на духа ни. Колкото и да търкаме и да изливаме обилни дози препарат, резултат сякаш няма и само си губим времето, полагайки подобни Сизифови усилия.

Но колкото и безнадеждно да звучи, не можем да не си зададем въпроса можем ли все пак да направим нещо, за да оптимизираме процеса поне малко? В тази връзка решихме да предложим на вашето внимание няколко полезни съвети за ефикасно почистване на фуги, за които искрено вярваме, че ще улеснят живота ви и ще направят тази задача далеч не толкова стресираща в бъдеще.

Почистване на фугите с подходяща твърда четка

На почетното първо място сред съветите за ефикасно почистване на фуги съвсем логично се нарежда средството, което използваме за тази цел. Напълно осъзнаваме, че освен ако не сте пълни аматьори в тази сфера, едва ли ще разчитате на парцал или обикновена гъба. Задължително ви трябва четка, по възможност твърда, която да се впие свирепо и в най-упорития слой мръсотия, докато не я елиминира напълно, карайки фугите да заблестят.

Силен препарат за почистване на фуги

В общия случай правилото при субстанциите за почистване на фуги е, че колкото по-агресивно подходите, толкова по-добре. Правим важното уточнение обаче, че това важи само, когато препаратът е специализиран и специално разработен за тази конкретна област, което изключва възможността да увреди повърхностите около тях. Ако не сте сигурни кой препарат е за вас, препоръчваме да посетите професионален магазин, за да можете да се възползвате от препоръките на продавач-консултанта и по-голямото разнообразие от варианти за избор.

Оставете химикалите да подействат известно време

Един от най-ключовите съвети за ефикасно почистване на фуги, който ще получите някога, е да не прибързвате с търкането веднага след като го нанесете, а да изчакате няколко минутки. По този начин химикалът ще има време да осъществи контакт с праха и замърсяванията и постепенно ще започне да ги разгражда. Така няма да ви се налага да осъществявате толкова силен натиск с четката, защото наслагванията ще са доста по-податливи на външни механични влияния.

Домашни средства за почистване на фуги

Ако все пак се притеснявате от по-агресивни препарати, винаги можете да заложите на класически рецепти с домашни подръчни средства, които също си имат своите верни почитатели. Комбинация от порядъка на вода и сода за хляб или оцет е в състояние да направи чудеса с вашите фуги. Други удачни почистващи елементи са лимонената киселина и кислородната вода.

И въпреки всичко...въоръжете се с търпение

Дори и да сме взели всички най-добри съвети за ефективно почистване на фуги присърце и да сме ги изпълнили до последната стъпка, все пак не трябва да се заблуждаваме, че резултатът ще е светкавичен и без никакви усилия. Феята кръстница и нейната вълшебна пръчица може да са се оказали решението за Пепеляшка, но съвременните домакини едва ли могат да разчитат на подобни свръхестествени помощници, така че по-добре да се настроим реалистично.