Ние от кърти-чисти-извозва.com добре знаем, че мансардните помещения са много по-голямо предизвикателство при ремонт и преустройство, отколкото обикновените жилища, защото равните тавани са заменени от скосени, под които най-често има ниши, подходящи за интересни интериорни решения. Осветеността също е различна, но това всъщност е страхотно, защото с малко въображение, мансардата може да се превърне в най-уютното място в целия дом.
Жилищата и начинът, по който ги подреждаме, отразяват собствената ни личност, но при взимането на интериорни решения има някои фактори, с които трябва да се съобразим, за да се чувстваме свободни в помещенията. Динамиката на движението в едно помещение е ключова за вашия психологически уют и спокойствие и съответно колкото повече свобода на движението имаме, толкова по-добре. Трябва да се съобразим и с броя на хората, които ще обитават съответното помещение, за да не се блъскат и да си пречат взаимно.
Повечето тавански помещения са скосени, а тук голяма роля играе въображението ви. Можете да експериментирате, като приложите различни тенденции в декорацията на стените, в кътовете, в които не можете да се движите изправени, да поставите мека мебел и различни декорации, така че да създадете красота и уют. Ако вече живеете в мансардно помещение, със сигурност сте приели скосяванията като даденост, така че възползвайте се от тях по най-рационалния и оптимален начин. Просто усъвършенствайте пространството, с което разполагате.
Няма по-чаровно и топло място от мансардите, но предизвикателствата пред обитателите им са по-големи, което прави резултатите от преустройството в пъти по удовлетворяващи. Можете да окачите люлка от тавана вместо диван, да използвате огледала, за да създадете чувство за повече простор, както и по-минималистични и ниски мебели, да декорирате нишите с растения или да пуснете висящи саксии от тавана, да сложете рафтове по стените и да ги украсите с книги и свещи, да предвидите килим на пода, който да не покрива цялата му площ, а само да създаде уют или да се използва за сядане. Използвайте и стените, за да закачите различни неща – не само картини, а например велосипед или музикален инструмент.
Ако подът или гредите са дървени и се виждат, можете да ги декорирате с антични предмети, например часовник, или стар грамофон, които не само са впечатляващи елементи, но и създават усещане за сладка носталгия.
Ако вече сте готови с разпределението на жилището, можете да обърнете внимание на мебелите си, позахабени от времето, които имат нужда от претапициране. Изобилието от тапицерии може да задоволи всеки вкус. Пребоядисайте или лакирайте столовете, сменете завесите, дайте воля на въображението си и не се страхувайте да смесвате стиловете и да експериментирате. Няма нищо лошо в съвместното съжителство на семейните наследствени вещи и дори антики, наред с по-съвременни и практични мебели. Един от най-важните аспекти в дизайна на вашия дом е той да отразява индивидуалната ви личност и стил, а античното бюро разказва историята на вашето минало, докато модерният диван изразява настоящето. Няма причини те да не могат да съжителстват съвместно, така че заложете на тези интериорни хитринки, като естествено се съобразите с големината на мансардното помещение, за да не стане то претрупано и задушаващо. Ако използвате наличните мебели и собствените си идеи рационално, резултатът ще ви изненада.