В днешно време един от най-големите и сериозни проблеми, с които неизбежно се сблъскваме е конденза и влагата у дома. Това най-често се случва в сгради, които са лошо изолирани или чиито прозорци не са добре поставени. Имайте в предвид, че влагата, която се натрупва е вредна както за нашето здраве, така и за нашето жилище.

Ето няколко предложения за справяне с влагата от екипа на Кърти-чисти-извозва.com:

Не допускайте големи температурни амплитуди
Ако температурата е много ниска вкъщи, това непременно ще предизвика конденз по прозорците. Конденз ще се образува и ако претоплите помещението без да проветрите. За да не се получава влага, разликата на температурата в стаята през деня и нощта не трябва да превишава 4 градуса. Минимумът, при който е прието, че конднез в стаята няма да се получи е 19 градуса.

Проветрявайте всеки ден
Честото проветряване е един от най-добрите начини да премахнете влагата. Отваряйте прозорците сутрин, за да проветрявате Вашия дом. През по-топлите месеци от годината можете да отваряте прозорците и вечер, което ще Ви помага не само да се преборите с влагата, но и да спите по-спокойно.

Избягвайте да простирате дрехите вкъщи
Нашият съвет е да простирате изпраните дрехи на балкона, дори през зимата. Не се притеснявайте, те ще изсъхнат дори и при минусови температури, дори когато замръзнат. Ако все пак решите да сушите вътре, то по-правилно е да е в отделна стая, в която можете да оставите прозореца леко отворен. Друго много добро решение за влажни жилища е сушилнята. Повярвайте, инвестицията си заслужава ако това ще Ви помогне да се отървете от мухъла.

Не допирайте мебелите в стените
Допирането на обектите в стените у дома също подпомага задържането на влага и създава условия за образуване на мухъл. Поставяйте мебелите си поне на 2-3 сантиметра от стените, за се проветряват по-добре.

И още …
Добра идея е ако банята Ви има прозорче да поставите вентилатор в него. Вентилаторът няма да позволи на влагата да се задържа, а ще я изкара по-бързо навън. Избягвайте да използвате тапети и ламперия върху влажни стени. Има специални латекси. Също така инвестирайте в добър абсорбатор за кухнята. Ако имате финансова възможност може да си закупите и влагоабсорбатор.

Надяваме се да сме Ви били полезни с нашите съвети. Още полезни статии за дома можете да намерите в нашия блог.