Банята Ви има нужда от ремонт или просто искате да я освежите в нов цвят? Напълно нормално. Идва лятото – сезонът на ремонтите, а ние сме тук, за да Ви помогнем с най-ценните съвети за това начинание. Вижте нашите ствети при лепене на теракот в домашни условия.

Необходими материали при лепене на плочки

Работата Ви започва с проектирането на вида на банята и избор на плочки за баня.

Материалите от които се нуждаете при лепене на плочки в домашни условия са течна хидроизолация, лепило, кърпа, нивелир, гъба, шпатула, метални профили, комплект за отворите за бормашина, гумен чук, кофа и, разбира се, санитарен силикон.

Редене на плочки в домашниусловия – от къде да започнем

Реденето на плочки в банята в домашни условия започва с разглобяване и изваждане на цялото оборудване от банята. След, което трябва да повикате специалист, който да изкърти старите плочки в банята, ако има такива.

Хидроизолация на баня

Следващата стъпка е да подравните настилката с цименто-пясъчна замазка. След това се слага хидроизолация в банята. Както добре знаете, хидроизолацията за баня е изключително важна част от ремонта, който извършвате. Направете я на поне 20 сантиметра височина от пода.

Първо трябва да грундирате основата, а после да положите първа ръка от течната гума и полиестерно платно А-65. Нанасят се още две ръце от хидроизолационния материал и чак след пълно изсъхване може да се премине към лепене на плочките.

Важни етапи при редене на плочки в банята

Има няколко много важни етапи при редене на плочки в банята, които не трябва да пропускате.

При стартиране на лепенето на плочки трябва много добре да нивелирате плочките. Помнете, дори и минимално отклонение ще бъде проблемно и ще стои неестетически. В крайна сметка трябва да се радвате на красива гледка, нали така?

Също така в никакъв случай не трябва да забравяте, че преди да се залепи най-долния ред от плочки на стената, трябва да се залепят плочките на пода. Това е нещо наистина важно, защото така водата, при всяко стичане, ще се спусне към плочката, а не към фугата. Знаете, че влагата е основен враг на ефективната баня, което от своя страна ще предотврати появата на мухъл в банята.

След лепенето на плочки трябва да изчакате 24 часа и едва тогава можете да преминете към процеса на фугиране на плочки. Абсолютно всички фуги трябва да бъдат много добре и старателно изчистени от мръсотия, лепило и всякакви други остатъци.

Обърнете внимание на опаковката на фугиращата смес – там е посочено съотношението с вода, което трябва да се спази стриктно. Трябва да нанесете сместа с гумирана маламашка.

После трябва да почистите фугите с влажна, но много добре изстискана гъба. Препоръчва се това да се прави с кръгообразни движения. Когато фугата се втвърди, избършете плочките със сух парцал.

Чудите се колко ще отнеме изсъхването ли? Това е строго индивидуално и зависи от самото ви помещение, но поне пет дни след нанасянето на фугата, плочките не трябва да се мокрят и да се мият с препарати.

Хубаво е и да положите санитарен силикон в банята за по-добра хидроизолация.

Е, готови ли сте за нова баня?