В сравнение със страните от Западна Европа, където не е особено разпространено, тук в нашата родна Държава това се явява много често срещана ремонтна дейност. Принудени от тесните домове, в които живеят, българите прибягват до този метод на т.н усвояване на тераса.
Усвояването на тераса се прилага с цел разширяване на определено помещение, най-често хол или кухня. Чували сме и сме попадали на редица случаи, при които хората решават да предприемат тези ремонтни дейности сами, без необходимия опит, при това с подръчни средства и материали. Длъжни сме да ви предупредим, че тези дейности, не бива да се извършват от хора без опит, тъй като всяка една грешка, дори и незначителна може да окаже неблагоприятно влияние в по-нататъшните ремонтни дейности.

Първи стъпки при усвояване на тераса

Масово заблуждение е, че единственото, което трябва да направите е да изкъртите разделителната стена.

Като за начало е редно да се сдобиете с разрешение за извършване на ремонтните дейности. В случая, ако вашата стена е носеща е необходимо да се вземе разрешение за строеж, тъй като ремонта на носеща стена спада към строежи от пета категория. Подобно разрешение може да получите от архитекта на вашата община, срещу представяне на проект. След, като се сдобиете с подобно разрешение, можете да пристъпите към избор на фирма с богат опит, занимаваща се с къртене на стени, която ще изкърти професионално и бързо стената, подпрозореца и евентуално старата ви дограма.

Ремонт на тераса

След, като всичко е изкъртено, почистено и извозено, идва ред на довършителните ремонтни дейности. Изборът на висококачествена дограма е от първостепенно значение. Друго по важност условие е монтажа на вътрешна и външна топлоизолация, която ще предотврати навлизането на горещ и студен въздух. Нашата препоръка е да помислите и за полагане на хидроизолация, тъй като масово хората преживели подобни ремонтни дейности се оплакват от сериозни проблеми с течове и последвалата след това поява на мухъл и плесен.
След, като сте готови с най-важните и основни ремонти дейности, можете спокойно да пристъпите към довършителните по-лесни и приятни ремонти.
Цените за подобен тип ремонтни дейности за приобщаване на тераса са изключително разнообразни, в зависимост от нивото, качеството и опита на фирмите изпълнителки, които сте подбрали. Съветът ни към вас е да не търсите най-ниска цена, тъй като това ще рефлектира неминуемо върху качеството на изработка.