Някога къпали ли сте се във вана, преливаща от вода, защото не можете да премахнете упоритото запушване? Бомбардирали ли сте къщата с вредни химикали, за да унищожите маршируващия парад от мравки? Прехвърляли ли сте пари в брой за работа, която бихте могли да свършите сами?

Това са често срещани ситуации, с които се сблъскват всички собственици на жилища. Но запазването на къща във форма не трябва да е скъпо, според гурутата за подобряване на дома, които разполагат с арсенал от евтини трикове, за да правят обикновените ремонти в дома.

„Законът на Мърфи се прилага, когато сте нов собственик на жилища“, казва Джуди Острув, автор на „Пълното ръководство за новаци за ремонт на дома“.

Тери Макграу, известна още като г-жа Поправи го, каза, че когато се омъжила, очаквала съпругът й да оправя нещата около къщата, защото така е правил баща й. Но списъкът с неща за поправка, които никой не поглежда, каза тя, просто продължавале да става все по-дълъг.

„Наистина в началото очаквах някой да дойде да смени крушката в стаята, защото нямах стълба и не можех да я стигна“, споделя тя. „Помислих си:„ Боже мой – сама бих могла да го направя “.

Сега вече Тери има зад гърба си две книги, телевизионни изяви и уеб сайт за подобряване на дома.

Фирма КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА споделя с Вас някои от съветите предлагани от Острув и Макграу. Те са прости и изискват продукти, които често се срещат в къщата така или иначе – неща като паста за зъби, мента, оцет и крем за бръснене.

Запушеният дренаж

Независимо дали става дума за душа или мивката, неприятните запушвания се случват в банята, но водопроводчиците и суровите химикали не винаги са отговорът. Острув казва, че първата й защита срещу запушен дренаж е проста, но мнозина не мислят за това – използвайте тоалетно бутало.

„Това, което хората често не осъзнават е, че за да изчистите запушване, трябва да използвате някаква сила и също така трябва да правите бързи движения и да повторите няколко пъти“, посочва тя. Експертката също предлага обикновена вряла вода, за да се разреди запушванет.

„Топлата вода“, посочва тя, „ще изчисти мръсотията.“

Мравки и мишки – о, ужас!

Изпитан и истински естествен репелент срещу мишки и други гризачи? Мента.

Макграу предлага да се насити парцал с ментово масло и да се натъпче във всяко отворче, през което мишките пропълзяват. Може да се пръска и около рамките на вратите. Листата на ментата, засадени около вратите, могат да възпират вредителите от навлизането в къщата.

„Добавеният бонус е и срещу мравките, които мразят ментата“, каза тя.

За мравките Макграу съветва да се сложи малко сода за хляб, където са забелязани насекомите. Оставете я да престои 24 часа и след това минете с прахосмукачка, като повторите, ако е необходимо. Бикарбонатът в содата убива мравките.

Забравете за химикалите

С нарастващия акцент върху екологичното почистване, Острув и Макграу заявиха, че има евтини и зелени алтернативи на почистващите продукти, които повечето хора вече имат в дома си.

Макграу каза, че една къща може да се почисти почти изцяло с бял оцет, лимонов сок и крем за бръснене.

За петна от килими, каза тя, поставете на мястото на петното крем за бръснене, а не гел. Използвайте хладна вода за почистване на крема за бръснене. За петна от домашни любимци, които са малко по-различни и понякога по-трудни за премахване, може да използвате малко сапун и вода. Ако това не свърши работа, изсипете бял оцет на мястото и го оставете да изсъхне.

Белият оцет е добър и за миене на прозорци и огледала, без да оставя ивици. Смес от лимонов сок и вода също ще свърши работа.

Ремонт на дома - основните неща

Дори и най-неопитният обитател на дома трябва да има някои основни инструменти, казва Острув, които ще са полезни за повечето видове ремонти.

Тя препоръчва да се напълни комплект инструменти със смазочно масло, като WD-40, както и стоманена вата, канална лента, дърводелско лепило и асортимент от пирони и винтове.

Що се отнася до инструментите, Острув смята, че всеки дом се нуждае от добър чифт ножици, отвертки с плоска глава, малък регулируем гаечен ключ, клещи и добър нож за шпакловка.

Острув също препоръчва да съхранявате наръчника за всеки уред в къщата – толкова просто, но често забравяно. Тези брошури, каза тя, често включват съвети за отстраняване на най-често срещаните проблеми, но собствениците на жилища често ги изхвърлят.