Процеса по чистене на прозорци е едно от може би най-неприятните и трудоемки задължения на всяка домакиня. Колкото и да го отлагате обаче, рано или късно, ще трябва да се захванете с него. Затова и днес ще Ви представим няколко домашни ефективни методи за чистене на прозорци, за които може би не знаете.

Чистене на прозорци с оцет

Домашните методи за почистване на прозорци се предават от поколение на поколение и въпреки, че на пазара има хиляди химически препарати, те си остават изпитано и ефективно средство, което всяка домакиня трябва да знае. На първо място по ефективност се нарежда метода чистене на прозорци с оцет. Освен, че можете да го използвате за лесно почистване на мека мебел, той несъмнено е и най-ефикасното подръчно средство за почистване на прозорци. Просто сложете една супена лъжица оцет на литър вода и със сместа напълнете стар пулверизатор. Напръскайте стъклата и забършете. Освен, че ще премахне петната, оцетът изсъхва бързо и не оставя черти и капки по прозорците.

Чистене на прозорци със спирт

Следващият стар познайник при чистенето на прозорци е спирта, който не случайно се съдържа и в голяма част от готовите препарати за прозорци. Купете от аптеката етилов спирт или използвайте непотребна домашна ракия и памучна кърпа – ще се учудите колко лесно и бързо се чистят прозорци със спирт!

Чистене на прозорци с йод

Следващият трик ще Ви учуди, но наистина действа безотказно – чистене на прозорци с йод. Тук дозата е 50 мл на 2 литра вода, а ефектът му спрямо трайните петна ще Ви изуми.

Чистене на прозорци с амоняк

За силно замърсени прозорци пък, можете да използвате смес от амоняк и вече споменатия по-горе спирт, като в литър вода разбъркате по 50 мл от двете. Когато приключите, прозорците Ви ще са идеално чисти.

Най-добрият метод за чистене на прозорци

За финал оставихме най-добрия метод за чистене на прозорци, който със сигурност не Ви е известен – картофената вода! Тя се приготвя лесно, като залеете чисти картофени обелки с вряла вода и изчакате да изстине. След това отново използвайте пулверизатор, в който да налеете своя импровизиран препарат и можете да започвате почистването.

За по-добър ефект, след всяко почистване, можете да минете стъклата със сух вестник или кухненска хартия. Използвайки някой от тези трикове и домашни рецепти, Вие винаги ще получавате перфектен резултат, без да се налага да купувате излишни и скъпи препарати или да търсите услугите на почистваща фирма, а работата с тях е толкова лесна, че няма да се чувствате като пребити на финала. А, за да бъде резултатът дълготраен, винаги почиствайте внимателно и около прозорците, измивайте рамките им отвън и отвътре и разбира се не забравяйте комарниците, които особено в големия град, събират толкова много прах, че ако бъдат закачени обратно без предварително измиване, ще изцапат току-що измитите стъкла веднага.