Както при всички материали за подови настилки, шлайфания бетон има редица предимства, които го правят изключително популярен избор за подови настилки за търговски и производствени съоръжения, преработвателни предприятия, магазини и среда с голям трафик. Разбира се, той си има и своите недостатъци при използването му в определени области, но с много от тях може да се направи компромис. Все пак е важно да се разберат изискванията на средата, в която ще бъде разположена подовата настилка, както и плюсовете и минусите, преди да вземете окончателно решение.

Шлайфан бетон - плюсове

Висока издръжливост

Шлайфаният бетон е изключително здрав и устойчив и е в състояние да издържи на натиска от много тежък пешеходен трафик и оборудване. Много е трудно да се повреди и е почти невъзможно да се счупи или надраска.

Дълготрайност

Ако е правилно положен, запечатан и поддържан шлайфаният бетонен под ще издържи десетки години дори в най-суровите търговски среди. Неговият живот също ще надмине далеч този на други подови настилки, като килими, винилови плочки и дървени ламинати. Това означава, че в дългосрочен план можете да спестите пари, защото никога няма да се налага да премахвате и подменяте износени или повредени подови настилки.

Лесен за поддръжка

Шлайфаният бетонен под е относително лесен за поддръжка. Просто трябва да почиствате праха всеки ден, за да предотвратите натрупването на мръсотия. Трябва също така да го почиствате с влажна кърпа всяка седмица, за да премахнете зацапвания, надрасквания и водни следи и да върнете блясъка.

Рентабилен

В зависимост от нивото на сложност, шлайфаните бетонни подове няма да струват повече от друга подова настилка. Освен това такъв под може да се оцветява, полира, подходящ е за нанасяне на декоративно покритие или наслагване.

Санитарен

Правилно положеният и запечатан бетон може да бъде практически устойчив на течности, особено вода. Покритията могат да осигурят водоустойчиви бариери , които запечатват бетона и също могат да осигурят антимикробна защита. А висококачествените бетонни подови настилки не трябва да имат пукнатини, могат да улавят храна и мръсотия и да съдържат бактерии.

Устойчив на химикали

Незапечатаният бетонен под е порест, въпреки че бетонните подове могат да бъдат запечатани устойчиво с химикали с епоксидно покритие, за да се предпазят от екстремни химикали (алкали и киселини) и корозия.

Без вредни летливи органични съединения (ЛОС)

Бетонните подове не съдържат вредни летливи органични съединения (ЛОС), като подове от твърда дървесина, винилови килими и синтетични килими.

Шлайфан бетон - недостатъци

Твърда повърхност

Здравината и издръжливостта на този материал също могат да бъдат недостатък, тъй като повърхността е много твърда и може да бъде неудобно решение за стоене на него за дълги периоди от време. За да се преодолее това, може да се сложат различни постелки, които да омекотят стъпването по него.

Студ

Друг недостатък на бетонните подове е, че те не задържат много добре топлината. Това означава, че през зимата повърхността на пода ще бъде по – хладна, но не повече от подовата настилка от керамични плочки или естествен камък. За да преодолеете това, можете да вградите лъчисти нагревателни кабели в бетонни подове, за да намалите загубата на топлина.

Влага

Ако бетонната подова настилка не е правилно завършена и запечатана, тя ще бъде много податлива на проникване на влага. Ако течността успее да си пробие път в порите на бетонния под, това може да стане причина за растеж на мухъл или плесен.

Шум

Полираните бетонни подове могат да бъдат шумни като керамични плочки, подови настилки от естествен камък и някои подове от твърда дървесина или бамбук. За да намалите шума, можете да обзаведете пространството с килими, завеси, акустични стенни панели и други елементи, които абсорбират или блокират звука.