В натовареното ни ежедневие и големия град, проблемът с шума в жилищата, където спим и почиваме или на работното място, където човек прекарва 1/3 от денонощието, отдавна вече е на дневен ред.

Едва ли е необходимо да цитираме медицински изследвания за непоправимите увреждания, които причинява шума. Даже и поносимото ниво, с което сме привикнали, се отразява крайно неблагоприятно върху работоспособността и възможностите за възстановяване на силите по време на сън. Шумът ни залива отвсякъде, а ние сме почти безпомощни да се противопоставим на тази „децибелна напаст“, защото сме орисани да обитаваме жилища, наподобяващи и в прекия, и в преносния смисъл, на голямо общежитие. Шумът прониква и от улицата, защото старите прозорци са направо широко отворена врата за него. Не случайно първото и най-силно впечатление у всеки, подменил старата дограма с модерна със стъклопакет и качествен гумен уплътнител, е невероятната тишина, която настава след затваряне на прозореца. Чак ушите да ти „писнат от тишина“!

С всичко това искаме да обърнем внимание, че когато така и така се правят разходи и поемаме неизбежно свързаните с ремонти и строителство неволи по саниране на старите жилища, освен топлоизолация, се нуждаем не по-малко и от звукоизолация. Това се отнася с пълна сила и за много от по-новите сгради с преградни стени от гипсокартон, които, ако не се вземат специални мерки за изолация, са почти „прозрачни“ и свободно пропускат звуковите вълни от едно помещение в друго.

Изводът е, че всяка сграда, била тя жилище, хотел, офис или за обществени цели, се нуждае от ефективна звукоизолация. От една страна, това са конструктивни мерки, целящи поглъщане на звука при преминаването му през стените и пода, а от друга взимане на мерки за поглъщане на звуковите вълни в самото помещение. Това се постига чрез монтиране на стените и тавана на специални звукопоглъщащи покрития, които не позволяват или силно намаляват обратното отразяване на звуковите вълни към вътрешността на помещението.

При звукоизолиране на съществуващи тухлени стени се прави обшивка от гипсокартонени плочи с пълнеж от минерална вата, а при външни стени такава звукоизолация има и допълнителен ефект, който също не е за пренебрегване – може да послужи и за много добра топлоизолация. Само за сравнение ще посочим, че една лека преградна стена с дебелина на звукоизолационния материал 95 mm има същия звукоизолиращ ефект срещу въздушен шум, колкото и една стена от бетон с дебелина 180 mm, но първата тежи 40 kg/m2, докато втората – 414 kg/m2. Оттук веднага следват допълнителни разходи за усилване на носещата конструкция, да не кажем, че при съществуващи сгради използването на масивни преградни стени с цел звукоизолация е направо неприложимо решение. Като звукоизолационен материал се използват предимно леки материали от стъклена вата. Тя има по-дългата и еластична нишка и малко по-добри изолационни свойства от тежката каменна вата. Освен това е значително по-евтина.

Методът „сухо строителство“ с използване на плочи от гипсокартон гарантира бърза и почти без замърсяване на помещенията монтажна работа. Единственият недостатък е, че се отнемат допълнително 10 cm от помещението. За сметка на това обаче получавате спокойствие, здрави нерви и здравословен сън.

И накрая още един съвет – ако желаете да се отървете от проникващия в жилището ви уличен шум, първата работа е да подмените старата дограма със съвременна