Кухнята е една от любимите части на домакинството и често домакините привикват с нея.

Когато дойде време за подмяна с нова, периодът по подмяната крие недоволство от страна на обитателите на жилището. Причината главно се състои в това, че жената – домакиня, често свиква с рафтове, с разположение на електроуреди, както и с това, че знае кое къде се намира.

Често, дизайнерите на кухни правят така, че рафтовете да са удобни и да се изисква минимално усилие, за да се достигне до всеки рафт. При съвременните кухни, механизмите са от най-високо ниво, предоставяйки удобно и плавно отваряне и затваряне, както и редица екстри, като вградено радио, смарт екран, който се явява помощен в случай, че дадена рецепта е позабравена, както и регулируемо осветление, което позволява на обитателите да персонализират кухнята спрямо конкретното събитие.

Като прибавим и футуристичният дизайн, то можем да кажем, че съвременната кухня изключително много се отличава от кухните, познати от времето на соца. Кухни, които добре си спомняте, че бяха два основни модела и във всяко семейство се срещаха.

Ето и няколко практични съвета, чрез които да повишите експлоатацията на Вашата кухня.

  1. Първият съвет е да избирате кухни, изработени от висококачествени материали. С други думи, няма как да получите качествен продукт за минимална сума. Евтинтие кухни са направени от материали, които не са устойчиви във времето, подуват се и често се налага да се подменят. Именно поради тази причина Ви съветваме да избирате кухня, според качеството. Кухня, изработена от висококачествени материали.
  2. Почистването. Особено след готвене, трябва старателно да почиствате кухнята. Благодарение на това няма да се натрупват вредни вещества, които я повреждат.
  3. Гаранционен срок. Колкото по-дълъг е той от търговецът или от мебелната компания, която я произвежда, толкова по-сигурно е, че кухнята и кухненското Ви обзавеждане ще изкарат по-дълго.
  4. Внимателно използване. Старателно отваряне и затваряне на рафтовете, внимателно действие с всеки детайл, за да не се нарани дадена част, както и при преместване на техника, също да се внимава изключително много.

Естествено, съветите за по-дълга експлоатация са много и разнообразни, но в настоящата статия представихме някои от основните.

Основно правило, след приключване на работа в кухнята е да подсушим и почистим работното си място. Влажността и задушливият въздух в кухнята може да повреди мебелите. Желателно е след приключване на вечерята, например, да се проветри помещението, като се остави отворено за определен период от време. Аспирацията също е добре да бъде включена. Нормалната влажност е 45%-65% . Ако се наруши тя, може да се появи влага по тавана и стените, което не е никак приятно нещо. Следващото важно нещо е, когато мием на мивката, отново да почистим внимателно. Имайте предвид следното… продуктите, месото, когато за първи път ги поставите на мивката, преди да започнете подготовката им, са замърсени и могат да пренесат микроби и точно поради тази причина е добре да почистите преди и след обработка.

По време на готвенето, когато извадим горещ тиган или тенджера, то не бива да се оставят директно на работния плот, а е желателно да се използва дъска, или студен съд, който да попречи директния контакт между топлото и плота. Сами се досещате, че това може да доведе до повреда на самия плот, до нагар, който да остане дълготрайно и да ни дразни във времето.

Повечето домакини знаят още редица полезни съвети и тънкости, придобити във времето, докато са готвили, но по-горе Ви представихме някои ценни такива, като вярваме, че ще Ви припомнят и подпомогнат за запазване на по-дълготрайна кухня във вашият дом.

Често съветите се отнасят не само са кухнята, но и за останалите мебели в домът Ви, като холната секция, трапезарията и всекидневната.

Грижата за мебелите и като цяло за Вашият дом гарантира, че семейството ще е весело, децата ще бъдат далеч от микроби, а мебелите – те ще Ви служат дълги години.