Искаме да отбележим, че тази статия я посвещаваме на т.нар. „средна класа“, тоест хората, които обичат самостоятелно да се захванат с организация на ремонти и реконструкция, разчитайки на сръчността си, вместо да поверят тази нелека работа на опитни специалисти от професионални фирми за комплексни услуги в строителството.

Преди всичко, трябва да решите предварително какви резултати искате да постигнете, дори и приблизително.

Става дума за разположението на стаите и тяхното предназначение – детска, спалня, дневна или санитарни помещения, и какви промени искате да направите – стени, прозорци, врати, мебели и т.н. Ако не сте наясно откъде да започнете, не експериментирайте – обърнете се навреме към специалисти. Защото неумела реконструкция ще ви струва много по-скъпо, отколкото мислите.

Как да не сбъркате с избора на професионална фирма

Следва да намерите архитектурния проект за вашето жилище – в него влиза набор от техническа документация, в която са отбелязани електрическа инсталация, розетки, ВиК и отоплителни инсталации, видове материали и др. И тогава изберете и наемете фирма – не е задължително голяма строителна компания с отдел проектанти, влизащи в състава й. Ако не ви притеснява финансовия план за ремонт и реконструкция, изберете този вариант. Но за повечето индивидуални поръчки в жилищни сгради и апартаменти има и вариант да наемете малка, мобилна и специализирана в къртачни услуги и груби строежи фирма. На пазара у нас вече има достатъчно добре организирани, оборудвани и обучени опитни професионалисти.

Но често хората надценяват възможностите си да се справят сами или имат съмнения дали наетите работници ще изпълнят намерението им както те желаят. Много от фирми лесно ще ви начертаят дизайн и препланиране на интериора, но дали проектираното ще отговаря на изискванията на строителите. И така поръчителите се пекат между два огъня и възникват конфликти, разминавания, спорове. Понякога собственикът донася своя проект във фирмата, занимаваща се с къртене, чистене и извозване, а специалистите съставят списък на онова, което ще им е необходимо и го предоставят на клиента. Обикновено веднага възниква конфликт: поръчителят на проекта е уверен, че искат твърде много поправки и обвинява строителите в некомпетентност или опит да го „преметнат“. Строителите от своя страна са недоволни, че клиентът им е предоставил някакви готови картинки, но няма работни чертежи, по които да се ръководят, а са длъжни да спазват конструктивните планове на сградата и безопасността й.

И клиентът трябва да реши какво да прави по-нататък, за да се изпълни проектираното и работата да бъде завършена бързо и безпроблемно. Понякога се налага преработка на чертежите и плана за реконструция, или – намирането на други строители, които биха рискували да работят без чертежи.

Трябва да отбележим, че отговорността на фирмата, особено при къртачни услуги, е много голяма, така че строителите не биха направили компромис със сигурността като извършат неприемливи изисквания. Тук не става дума за боя, полагане на подове, плочки и т.н. Всички архитекти знаят, че има обща схема, която в годините се допълва и подобрява. Тук говорим за реконструкции, разрушаване на стени при реорганизация на пространството и модернизиране на интериора.

Много добре се получава, когато дизайнерът и строителят работят съвместно.

Заедно определят къде и как може да се разруши, какви ниши, арки, стени трябва да се изкъртят, преместят или реконструират, напълно безопасно за сигурността и все пак достатъчно за модернизация.

Ако предпочетете пътя „от проекта към строителя“, препоръчваме ви да се консултирате с дизайнер, но и да се запознаете с препоръките на фирма за груби ремонти. Търсете най-вече качеството на работа, дълъг стаж на пазара, техническо оборудване и опитни майстори, цени и допълнителни услуги. Когато намерите няколко подходящи компании (екипи), с които да работите, следващата стъпка е обаждане, заявка за оглед и цена. Като правило цените не са много различни, всяка фирма се стреми да бъде конкурентноспособна по този критерий. Но отношението към работата е особено важно: сериозна фирма, която цени репутацията си и гради доверие у клиентите си, няма да отлага безпричинно работата, а и ще се стреми максимално да се доближи до вашата визия за нововъдения в дома. Професионалистите са лоялни към мнението на клиента, спазват срокове и градят доверие. Още на първата среща, те ще направят подробен оглед, ще искат да научат всички подробности, които можете да им предоставите. А още на втората среща ще ви предоставят списък със задачите и разбира се ценовата листа за своите услуги. Често те ще ви предоставят отстъпки и бонуси, в зависимост от големината на поръчката и сложността на изискванията ви.

Още в първия етап на финансовия ви план трябва да сте запознати с цените на интериорния дизайн, а към това да добавите и разценките на строителите. Някои малки фирми могат да ви предложат не само грубия строеж, а също почистване и извозване на строителните отпадъци с лицензиран за това транспорт, а може би и хамалски услуги за извозване и пренасяне на мебели – такива услуги винаги са в полза на клиентите, защото комплексните цени са максимално доближени до възможностите ви когато са в пакет, а не като отделна услуга.

За щастие новите технологии ви предлагат много възможности да намерите и откриете решения за вашите планове. Като се започне от избор на дизайн, намирането на специализирани фирми за къртене, чистене и извозване, и разбира се довършителни и допълнителни услуги.