Навярно смятате, че още е рано за Голямото пролетно почистване. Всички знаем за това голямо събитие, което години по-рано е отбелязвано като Ден на труда и на него малки и големи, хора с всякакви професии и социален статус излизаха от домовете, за да почистят мазета, тавани, дворове.

Далеч останаха тези времена, когато нещата се правеха така организирано и задружно и сега всеки се справя сам с безпорядъка. За да не се образува такъв обаче е добре периодично да почистваме всяко помещение от дома и с привилегия местата, където складираме и прикриваме непотребното.

Тези места за всеки дом носят едни и същи названия, а те са мазета, тавански, гаражи, дворове, килери.

Предлагаме ви 5 изпитани стратегии, с които да се справите само в няколко действия, а безполезните неща от дома да бъдат предадени на точните места. И като споменахме правилни места, знаете ли, че вече има фирма Кърти Чисти Извозва, която се занимава именно с това – всичко старо, непотребно и излишно от дома, за което вече няма помещения.

Преди да сте се втурнали в търсене на оправдания за не подреждането на вещи и предмети, погледнете от положителната страна на нещата. С почистване на всеки един склад от домашната среда ще се отървете от всичко излишно. При това и уютът няма да закъснее, а за хората, които най-много държите ще има повече просторно място. Ето, как да стане това:

Малко по малко – вместо да се хвърляте в главоломно чистене и изхвърляне, то пазете силите си, за да успеете с всичко. Повикайте специалистите от фирма „Кърти чисти извозва” ®, за да спестят жизнената ви енергия. Започнете почистването в уикенда и продължете в няколко поредни дни. Банята и кухнята във всеки дом са най-силно замърсените места. Отделете повече време и старание за тях. По този начин постепенно ще реализирате всичко планувано.

Съхранете само най-ценното – за да не се затрупвате с излишни неща, научете едно важно правило за всяка домакиня. Такова гласи: Всяка нова покупка за дома, било то ел. уред, техника, сувенир или друг предмет, заменете със старата, като втората изхвърлите на отредените места. Съхранете си само вещи и предмети, които действително имат стойност за вас.

Дайте воля на пространствата – ако живеете в малко жилище, навярно вече сте се научили кои са безполезните неща и знаете, как да пестите пространства. Не дръжте в дома си неща, просто „за всеки случай“.

Поправете, подменете, приберете – ако имате повредени дрехи, омалели такива или станали големи, ако някои уред не работи или нещо трябва да бъде заменено с по-нов модел, то рециклирайте всички стари неща. Сега е момента да ги подарите на някой, на когото ще са от полза, да предадете на вторични суровини, за припечелване на някой и друг лев или да ги изхвърлите на подобаващи места.

Със специална грижа на деликатните места – не забравяйте, че всяко място в дома си е отредено за нещо. Не е необходимо да превръщате една стая в склад, само защото имате прекалено много дрехи, или уреди, или сувенири, или мебели. Същото правило важи и за прилежащите към дома части.

Почистването на мазе, таван, гараж, двор или барака за инструменти могат да се задръстят от непотребен боклук.

Не складирайте такъв с години, а поне един път на 6 месеца правете чистка.