Концепцията за стълби със сигурност не е нова! Рудиментарни стълби са открити още в древноегипетските времена; има дори монтирани дървени стволове, които датират от 6000 г. пр.н.е.

Разбира се, ролята на стълбите се е променила и използваният материал може да бъде различен; но все пак ще получите същите предупредителни знаци, че стълбите ви трябва да бъдат поправени. Ние от КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА споделяме с Вас 7 признака, че стълбите Ви у дома трябва да се ремонтират.

Скърцащи стълби

Знаете звука; докато крачите, един много специфичен звук на скърцане започва да се прокрадва под вашите стълби. Често това се отхвърля като просто „характер“ на вашия дом. Но това скърцане е много ранно предупреждение, че ще има проблем със стълбите ви.

Също така е добра идея да оправите стълбите, за да предотвратите събуждането на цялото семейство от нощните ви пътувания до банята и тоалетната!

Най-честата причина за скърцащо стълбище е пролука между протектора и щранга. Просто запълнете пространството с дърводелско лепило и скърцането ви би трябвало веднага да изчезне.

Напукани стълби

Ако погледнете стълбите си и забележите, че протектора или щрангът е напукан, тогава трябва да действате бързо, много бързо. Това ще попречи на останалите стъпала да започнат да се повреждат.

Ще трябва да премахнете повредения протектор или щранг и да го замените. Можете да направите това сами, но може би предпочитате да се обадите на професионалист.

Разхлабени стълби

Ако установите, че някой от протекторите ви е разхлабен, тогава трябва да го оправите, преди да доведе до злополука за вас или някой друг от вашите близки и любими хора.

Ако това е просто протектора, може да сте в състояние да го прикрепите отново към обезопасителната мрежа. Трябва обаче много внимателно да се уверите, че е закрепена в добра дървесина, за да сте сигурни, че проблемът няма да се повтори отново.

Ако стълбището изглежда сигурно прикрепено, но се чувства хлабаво, тогава може би има празнина, която се нуждае от дърводелско лепило.

Парапетът не е сигурен

Това е очевиден знак, че има проблем с стълбите ви. В края на краищата, ръчната релса е проектирана да ви предпази и да ви спре от падане. На нея дори се облягате много повече, отколкото осъзнавате и ако тя отстъпи, това може да причини много сериозно нараняване.

От съществено значение е незабавно да смените парапета или пък да потърсите професионална помощ, ако не можете да го направите сами.

Ако стълбът, който подсигурява стълбите или парапета ви, започва да се колебае, той може да страда от дървесно гниене или старост. Ще трябва да замените материала. Това не е работа, която трябва да се прави набързо и пренебрежително, въпреки че е напълно възможно за някой, който има добри умения.

Водни проблеми

Може да не осъзнаете моментално, че стълбите ви са били повредени от вода, но наводнение може да започне да води до гниене на дървесината ви. Ще останете с влажно гниене, което лесно може да се тества, като внимателно поставите отвертка в основата на стълбището. Ако влезе лесно, тогава вероятно имате гниене наистина има.

Ще е необходимо да получите професионална помощ в такъв случай, не се опитвайте да направите всичко сами, защото е изключително рисковано.

Също така е добра идея да се свържете с авариен електротехник; може да бъде засегната и част от електричеството на вашия дом.

Палави домашни любимци

Ако имате кучета или котки, тогава е възможно те да решат да изострят ноктите си или дори да отхапят от вашите мебели. В това число влизат и стълбите.

За щастие, би трябвало да можете да се справите това или да замените повреденото покритие; което прави този проблем най-лесният за справяне в списъка! Бъдете внимателни и наблюдавайте дом си за промени и проблеми, за да можете да реагирате възможно най-бързо и да ги отстраните така, че никой от вас или вашето семейство да не пострада!