Живеейки в апартаменти не можем да се наслаждаваме на откритото пространство сред природата. Затова пък можем да си създадем свое райско кътче и място за отдих, дори на нашия малък балкон. Колкото и да малък балконът, той може да има голям дизайнерски потенциал. Можем да използваме обикновени сгъваеми столчета и масичка или да си направим вградени пейки за сядане. За да създадем още повече уют и да добавим цветен акцент можем да сложим цветно килимче. А ако използваме и растенията можем да създадем усещането за истински двор, който винаги сме мечтали. Ако искате да имате своя райска градина, в която сутрин да пиете кафето си, но нямате нужното пространство, Ви представяме идеи за това как да преобразим малък балкон в райска градина и място за отдих.

Много често някои стари балкони са с вградени бетонни шкафове или други бетонни плоскости, които пречат да се използва пространството ползотворно. В този случай е необходимо къртене на ненужния бетон, за да се освободи пространство.

Актуални тенденции за малък балкон

Актуални тенденции за малък балкон тази година са естественото дърво и камък, керамични плочки и различни мозайки. Те създават великолепен вид и придават артистична нотка на декорацията на балкона. Днес дори малките балкони могат да изглеждат привлекателни, удобни и стилни.

Идеи за цветна градина на малкия балкон

Прекрасни идеи за цветна градина на малкия балкон, за които не е нужно голямо пространство, са живите стени или вертикалните градини. Живите стени и вертикалните градини са не само красиви, но чудесни за качеството на въздуха на вашия дом. Ако пушите, но балконът Ви е остъклен, то това е добро решение, с което можете да филтрирате въздуха. Учените са доказали, че растенията пречистват въздуха, затова освен че превръщат въглеродния диоксид в кислород, живите растения абсорбират и вредните изпарения от цигарите, например.
Ако ви харесва идеята за вертикална градина, то те биват няколко варианта. Единият е използването на модулни етажерки. При тях растенията са подредени на редове. А другия вариант е чрез използването на джобове. При тях растенията се поставят в платнени торбички. Подходящи растения, които могат да се отглеждат освен цветя и билки могат да бъдат дори и зеленчуците.