В днешно време домашните майстори стават все повече и повече. Масово хората започнаха да произвеждат, дори и като хоби различни продукти, които в последствие продават или добавят към домашния си интериор. В последно време се наблюдава една тенденция, в която се засилва интереса към епоксидната смола и полиестерната смола, поради широто си приложение и здравина. Днес ние от Кърти Чисти Извозва решихме да обясним за тези, които не са особено запознати каква е разликата между епоксидна смола и полиестерна смола и къде можете да ги използвате.

Освен масовото приложение на епоксидите и смолите са за лепила, които обикновено се използват при ремонта на автомобили, самолети, лодки и ремонти на сгради. Но както казахме, те разшириха своето приложение и намериха място в проектите „Направи си сам“ при изработката на най-различни мебели, интериорни аксесоари, бижута и много други.

Полиестерна смола

Полиестерната смола е по-крехка и по-склонна към напукване. Срокът ѝ на годност е около 6 месеца – 1 година. Поради тази причина и цената ѝ е по-ниска от тази на епоксидната смола. Тя има малка устойчивост на влага , смята се за водопрпусклива и лесно може да бъде счупена. Полиестерната смола е идеална за поставяне на фибростъкло, тя не се втвърдява напълно, до момента, в който не е изложена на въздух. Мирисът на полиестерната смола е в пъти по-неприятен от този на епоксидната смола. Относно времето на втвърдяване е много относително, тъй като и полиестерната и епоксидната смола варират в зависимост от температурата на въздуха, влажността и други влияещи фактори. Поестерната смола и функцията да се свива при втвърдяване. Един от големите ѝ плюсове е, че тя е устойчива на ултравиолетови лъчи.

Епоксидна смола

Епоксидната смола е известна със своята здравина и издръжливост, това са и най-общите показатели, които определят високата ѝ цена. Тя е изключително устойчива на износване, напукване, лющене и корозия, както и от химическо или  екологично разграждане. Епоксидната смола е устойчива на влага и дори в някои случаи я използват за работа под вода. Друг плюс на епоксидната смола е това, че при изсъхване тя не се свива.

 

Представяме Ви и няколко проекта тип „Направи си сам“ от епоксидна смола:

Ако сте в разгара на ремонт вкъщи или Ви предстои такъв и имате нужда от къртачни услуги и по-специално услугата къртене на кухня, вижте нашите Топ цени.