Междустайните масивни стени са общоприет елемент в съвременните жилища. Но понякога вратата на стаята става сериозен проблем при тях. Обикновените стайни врати при отваряне и затваряне заемат значителна част от пространството на стаята или препречват пътя към друго помещение. Освен това им е необходим широк кръг, където не може да има мебели. Такива проблеми разрешават плъзгащите врати и преградни пана, които помагат да се раздели пространството в офиса или апартамента. Те създават визуално разширяване на пространството или създават няколко по-малки лични пространства. Перспективите за използването им са много широки: плъзгащи се панели могат да се закрепят към тавана, към стена или между две стени. Остава само правилно да се планира помещението, като се отбележат възможностите за мобилни прегради.

Плъзгащи врати и мобилни преградни панели

Събаряне на стени от бетон или тухли между две помещения, за да се разшири или да се прегрупира пространството, изисква професионални къртачни услуги от опитни специалисти, запознати с плана, инсталациите и конструкцията на сградата. Едва след къртене, чистене и извозване на строителните отпадъци, е възможно да се пристъпи към реорганизация на пространството с помощта на интериорни подвижни панели.

Плъзгащи врати и прегради успешно се използват за решение на различни проблеми: стилно и дискретно разделяне на помещението, свободно планиране, икономия на пространство, създаване на оригинален интериор. Освен това с подвижните стени и прегради, може да се избегнат по-скъпите строителни работи. От друга страна преградите, използвани за разделяне на интериора на зони, не са особено подходящи за създаване на затворени, изолирани стаи.

Те са тънки, затова не заемат много място. Но те са функционални и стилни, могат прекрасно да украсяват съвременния интериор.

С какво се различава стената от подвижния панел

Стената е статична – временна или масивна конструкция, не може да се кърти и премахне без специално разрешение, а дори и тогава е необходим професионален екип за къртачни услуги, които да извършат услугите къртене на стени, къртене на бетон и т.н.. Стените могат да бъдат дървени, кирпични, тухлени, бетонни, а в новите жилища – от блокчета итонг или гипсокартон.

Подвижните врати или панели –  са междустайни прегради, обикновено изработени от гипсокартон, фазер, ПДЧ или ПВЧ. За банята е целесъобразно да се избере преграда от водоустойчив плексиглас или стъкло. В голяма стая може да се монтира прозрачна (стъклена) преграда в алуминиева или PVC рамка.

Подвижните врати и прегради са от един или няколко панела, които се плъзгат встрани и откриват проход. Ако размерите на прохода са близки до обикновената врата, конструкцията се нарича подвижна врата. Ако проходът е по-широк и висок, или достига от стена до стена, от тавана до пода – това вече е подвижна стена. Подвижните прегради не са носещи конструкции и ако в помещението има носещи колони, трегери или железобетонни противоземетръсни шайби – те не бива да се разрушават, тъй като има риск за устойчивостта на конструкцията на цялата жилищна сграда.

Видове стайни преградни модули

Към мобилните прегради се отнасят и обикновените паравани. Стационарните стайни прегради могат да бъдат прозрачни (стъкло, плексиглас, витраж) или плътни (рисувани, резбовани или с вградени елементи от мозайка, седеф или абстрактна геометрия и др.). Междустайните прегради обикновено са „слепи“, като се използва гипсокартон или дърво.

Прегради от гипсокартон

Ако за вас най-главното е звукоизолация, то стайната преграда е най-добре да се направи от гипсокартон, а вътрешността на панела да се напълни с минерална или силиконова вата. Панелите от гиспокартон се закрепват с метални скоби, които се изолират от тавана с полиуретанова лента. За преградния панел са достатъчни едностранни метални скоби. Ако е поставена усилена рама и държатели, то преградата ще издържи тежестта и на санитарно оборудване или окачен таван.

Прегради от алуминий и пластика

Алуминиевите прегради са много леки и твърди, а в алуминиевата рамка може да се монтира стъкло, прозрачни или непрозрачни материали. Ако пълнежът е стъклен, от външната и вътрешната страна на преградата може да се сложат щори. Щорите в такива прегради не се прашат, а цялата конструкция обезпечава отлична звукоизолация.

Основното преимущество на алуминиевите и PVС-прегради е устойчивостта към влага и студ, възможността да се създават различни конфигурации. За съжаление прегради от този тип не издържат на голямо натоварване.

Дървени прегради

Рамката на дървената преграда може да бъде изработена от дървен профил или масивно дърво. За преградна стена могат да се използват различни видове дървесина, най популярни са бук, ясен, дъб, клен или някои скъпи екзотични видове – махагон, сандалово дърво, евкалипт, ливански кедър, канадски клен,  корков дъб и др. Такъв тип прегради често се превръщат в произведение на изкуството, когато са резбовани или филигранно украсени с мозаечни елементи.

Подвижните прегради може да се закрепят и на пода. Прекрасно изглеждат така прегради от плет, бамбук, тръстика и др., които внасят топъл природен щрих в градската среда.