Междустайните масивни стени са общоприет елемент в съвременните жилища. Но понякога вратата на стаята става сериозен проблем при тях. Обикновените интериорни врати при отваряне и затваряне заемат значителна част от пространството на стаята или препречват пътя към друго помещение. Освен това им е необходим широк кръг, където не може да има мебели. За да си спестите подобни главоблъсканици избрахме да Ви представим няколко съвета за вътрешни подвижни стени, които са необходим елемент в дизайна на съвременното жилище. Такива проблеми се разрешават благодарение на подвижна преграда и преградна врата, които помагат да се раздели пространството в офиса или апартамента. Те създават визуално разширяване на пространството или създават няколко по-малки лични пространства. Перспективите за използването им са много широки: подвижната преграда може да се закрепи към тавана, към стена или между две стени. Остава само правилно да се планира помещението, като се отбележат възможностите за мобилни прегради.

Какво е подвижна преграда

Подвижните прегради се състоят от един или няколко панела, които се плъзгат встрани и откриват проход. Ако размерите на прохода са близки до обикновената врата, конструкцията се нарича подвижна преграда. Ако проходът е по-широк и висок, или достига от стена до стена, от тавана до пода – това вече е подвижна стена. Подвижните прегради не са носещи конструкции и ако в помещението има носещи колони, трегери или железобетонни противоземетръсни шайби – те не бива да се разрушават, тъй като има риск за устойчивостта на конструкцията на цялата жилищна сграда.

Монтаж на подвижна преграда

Събаряне на стени от бетон или тухли между две помещения, за да се разшири или да се прегрупира пространството, изисква професионални къртачни услуги от опитни специалисти, запознати с плана, инсталациите и конструкцията на сградата. Едва след къртене, чистене и извозване на строителните отпадъци, е възможно да се пристъпи към реорганизация на пространството с помощта на интериорна подвижна преграда.

Плъзгащи врати и прегради успешно се използват за решение на различни проблеми: стилно и дискретно разделяне на помещението, свободно планиране, икономия на пространство, създаване на оригинален интериор. Освен това с подвижните прегради, може да се избегнат по-скъпите строителни работи. От друга страна преградите, използвани за разделяне на интериора на зони, не са особено подходящи за създаване на затворени, изолирани стаи.

Те са тънки, затова не заемат много място. Но те са функционални и стилни, могат прекрасно да украсяват съвременния интериор.

Преградни стени за хол

Предлагаме Ви чудесен дизайнерски вариант, в който можете да разделите голямо помещение, като хол на две по-малки помещения, използвайки преградни стени за хол. Те могат да бъдат изработени от различни материали, като най-използваните сред тях са стъклото и PVC. Този метод през последните години, се сдоби с широко разпространение, причината за това е че този вариант е изключително практичен и удобен, особено що се отнася за по-малките жилища. Използването на преградни стени за хол или подвижни стени са най-добрите решения, които можете да вземете в тези варианти.

Когато става въпрос и за останалите помещения в жилището, можете да приложите преградните стени в банята, като разбира се, трябва да вземете под внимание, избора на материал, който задължително трябва да бъде водоустойчив плексиглас или стъкло.

Разликата между стена и подвижна преграда

Стената е статична – временна или масивна конструкция, не може да се кърти и премахне без специално разрешение, а дори и тогава е необходим професионален екип за къртачни услуги, които да извършат услугите къртене на стени, къртене на бетон и т.н.. Стените могат да бъдат дървени, кирпични, тухлени, бетонни, а в новите жилища – от блокчета итонг или гипсокартон.

Подвижните прегради или панели –  са междустайни прегради, обикновено изработени от гипсокартон, фазер, ПДЧ или ПВЧ.

Видове стайни преградни модули

Към мобилните прегради се отнасят и обикновените паравани. Стационарните стайни прегради могат да бъдат прозрачни (стъкло, плексиглас, витраж) или плътни (рисувани, резбовани или с вградени елементи от мозайка, седеф или абстрактна геометрия и др.). Междустайните прегради обикновено са „слепи“, като се използва гипсокартон или дърво.

Прегради за стая от гипсокартон

Ако за вас най-главното е звукоизолация, то преградата за стая е най-добре да се направи от гипсокартон, а вътрешността на панела да се напълни с минерална или силиконова вата. Панелите от гипсокартон се закрепват с метални скоби, които се изолират от тавана с полиуретанова лента. За преградния панел са достатъчни едностранни метални скоби. Ако е поставена усилена рама и държатели, то преградата ще издържи тежестта и на санитарно оборудване или окачен таван.

Прегради за стая от алуминий и пластика

Преградите за стая от алуминий са много леки и твърди, а в алуминиевата рамка може да се монтира стъкло, прозрачни или непрозрачни материали. Ако пълнежът е стъклен, от външната и вътрешната страна на преградата може да се сложат щори. Щорите в такива прегради не се прашат, а цялата конструкция обезпечава отлична звукоизолация.

Основното преимущество на алуминиевите и PVС-прегради е устойчивостта към влага и студ, възможността да се създават различни конфигурации. За съжаление прегради от този тип не издържат на голямо натоварване.

Дървена преграда за стая

Рамката на дървената преграда за стая може да бъде изработена от дървен профил или масивно дърво. За преградна стена могат да се използват различни видове дървесина, най популярни са бук, ясен, дъб, клен или някои скъпи екзотични видове – махагон, сандалово дърво, евкалипт, ливански кедър, канадски клен,  корков дъб и др. Такъв тип прегради често се превръщат в произведение на изкуството, когато са резбовани или филигранно украсени с мозаечни елементи.

Подвижните прегради могат да се закрепят, както на стената, така и на пода. Прекрасно изглеждат, още повече, когато са изработени от естествени материали като плет, бамбук, тръстика и др., които внасят топъл природен щрих в градската среда.

 

Изборът на подвижна преграда е чудесен вариант, с минимални усилия и средства да разнообразите Вашето жилище.